Son verilere göre Birleşik Krallık’ta nakit trendinin yükselişi aralıksız sürüyor…
1992 yılında kurulan ve İngiliz perakende sektörünü temsil eden British Retail Consortium (BRC) verilerine göre Birleşik Krallık’ta, 2023’teki tüm işlemlerin yüzde 19,9’unda nakit kullanıldı. Bu oranın 2022’de yüzde 18,8 olduğu hatırlatalım, yani nakit kullanım eğiliminde yükseliş sürüyor.
Yaygın tercih ise banka kartları. Buna göre tüm işlemlerin yüzde 62’si banka kartları ile gerçekleşirken kredi kartlarının ise yüzde 13’lük paya sahip olduğu görülüyor.
Dolayısıyla alışveriş ve diğer işlemlerde Birleşik Krallık toplumu, halihazırdaki parasını kullanmayı tercih ediyor. Kredi kartı yerine bunun öne çıkan tercih olmasının arkasında yatan etken ise bütçe dengesinin bu şekilde daha iyi korunduğu yönündeki genel kanı.
Veriler sadece nakit ve kartlı kullanımla sınırlı değil, genel olarak müşterilerin 2023’te mağazaları daha sık ziyaret ettiği, ancak nispeten daha küçük ölçekli alışverişleri tercih ettiği kaydediliyor. Bu kapsamdaki veriler incelendiğinde toplam işlem sayısının 21 milyar olduğu ve bu noktada önceki yıla göre 1,4 milyarlık artış yaşandığı görülüyor.
Bununla birlikte işlem başına harcama tutarının ise 22,43 sterlinden 22,03 sterline (oldukça düşük bir fark) düştüğü bilgisi aktarılıyor.
BRC uyardı!
İlginç bir detay olarak BRC, perakendecilerin bankalara ve Visa, American Express gibi kart şeması sağlayıcılarına ödediği toplam tutarın 2023’te, önceki yıla göre yüzde 25’in üzerinde artarak 380 milyon sterlinlik (yaklaşık 16,7 milyar TL) ek bir maliyete yol açtığına işaret etti ve reform çağrısında bulundu.
perakende sektöründeki işletmeler için politika oluşturma, rehberlik sağlama ve standart belirleme gibi çeşitli rolleri üstlen BRC’nin ödeme politikası danışmanı Chris Owen, Kart ücretleri önemli bir oranda artmaya devam ettiğine vurgu yaparak piyasanın hızla yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.