Küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi, sosyal eşitsizlik gibi konular her sektörü, herkesi etkiliyor.

Bu global ve sürekli büyüyen sorunla mücadele için finans alanı etkili bir araçtır. Son zamanlarda sürekli gündem olan sürdürülebilir finans konusu hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağım.

Sürdürülebilir finans nedir?

Basitçe, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerini göz önünde bulunduran finansal karar alma sürecidir.

ESG’de öne çıkan konular nelerdir?

Çevresel – Karbon ayak izi, enerji tüketimi, atık yönetimi…

Sosyal – Çalışan hakları, iş güvenliği, müşteri memnuniyeti, veri güvenliği…

Yönetişim – Yönetim kurullarının yapısı, etik iş uygulamaları, tüm işlemlerde şeffaflık…

Amaç nedir?

Sürecin temelini oluşturan sürdürülebilir finans araçları ile amaç sadece kar etmek değil, aynı zamanda topluma ve çevreye fayda sağlamaktır.

Kimler, ne yapabilir?

Finans Kuruluşları – Yeşil Ürün ve Hizmetler (yeşil tahviller, sosyal tahviller, etik yatırım fonları gibi) geliştirmek; stratejilerini, tedarik zincirlerini yeniden tasarlamak

Bireyler – ESG yatırımlarını (Yatırım, Emeklilik fonu gibi) tercih etmek; enerji tasarrufu ve geri dönüşüm alışkanlıklarını değiştirmek

Kamu – Politika geliştirmek, Sürdürülebilir Finansmanı teşvik etmek

Sivil Toplum Kuruluşları – Farkındalık yaratmak, araştırmalar yaparak kamu otoritesine destek vermek

Son Söz

Sürdürülebilirlik artık bir trend değil, bir zorunluluk.

Finans sektörü, fonların nereye yönlendirileceği konusunda tüm dünyada büyük bir etkiye sahip. Bu gücü sürdürülebilir projeler ve şirketler lehine kullanmak, hem çevremizi korumak hem de sosyal refahı artırmak için önemli adımlar olacaktır.

Murat Güleç
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.