Kripto paraların muhasebeleştirilmesi odağında önemli bir adım olarak nitelendirilen yeni Düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kısa adı KGK olan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu tarafından Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı’na (BOBİ FRS) “Kripto Varlıkların Muhasebeleştirilmesi” başlıklı yeni bir bölüm ekledi. Kripto paraların muhasebeleştirilmesi odağında önemli bir adım olarak nitelendirilen söz konusu Düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Peki yeni Düzenleme neler getiriyor?

Düzenlemede Türkiye’deki şirketlerin kripto paraları ile ilgili muhasebe süreçlerinin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.

Yeni Düzenleme ile birlikte;

  • Kripto paraların piyasa değerleri üzerinden raporlanması artık bir zorunluluk,
  • Şirketler, sahip oldukları kripto paraları gerçek piyasa değeri ile göstermek mecburiyetinde,
  • Finansal tablolarda “Dönen ve Duran Varlıklar” grubuna “Dijital Varlıklar” adlı yeni bir bir kategori tanımlandı.
  • Kripto varlıklarla ilgili detaylı bilgilerin nasıl raporlanacağı açık kurallara bağlandı.

Tüm kripto paraları kapsamıyor

Düzenleme, kayıtsız şartsız tüm kripto paraları kapsamıyor; bu bağlamda Bitcoin, Ether ve Solana gibi kendi blok zincirinde çalışan coin’leri kapıyor.

Düzenleme ile ilgili olarak ABD Finansal Muhasebe Standartları Kurulu’nun (FASB) 2023 yılındaki düzenlemelerinin örnek alındığı kaydedildi. Otoriteler tarafından gerçekleştirilen yorumlarda FASB’nin ilgili düzenlemelerinin, kurumsal Bitcoin yatırımcıları nezdinde önemli bir adım olduğu ifade edilmiş ve şeffaflığın sağlanmasındaki rolüne dikkat çekilmişti.

İlgili Düzenleme metnini buraya tıklayarak PDF formatında indirebilirsiniz.