FinTech İstanbul Danışma Kurulu Üyesi Dr. Soner Canko, CNBC-e ekranlarında yayınlanan Finansal Teknolojiler programına konuk oldu.
Katıldığı CNBC-e yayınında Şafak Tükle’nin sorularını yanıtlayan sektörün önde gelen ismi Dr. Soner Canko, dijital varlıklardan yapay zekaya, yeni teknolojilerden 2025 beklentilerine geniş kapsamda dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. “400 yıllık finans sektörü, özellikle son 10 yılda muazzam bir devrim yaşadı. Böylesine 10 yıllık hızlı dönemde son bir yılın etkisi de yoğun oldu. 2024’te finansal teknolojilerin her alanında önemli değişiklikler yaşandı,” diyerek sözlerine başlayan Dr. Canko’nun gözünden 2024 yılında finansal teknolojiler dünyasında öne çıkanlar şöyle sıralandı.
“Avrupa ve Asya’da kripto paralarla ilgili önemli yatırımlar gördük.”
Kripto paralar 2024’te önemli aşama kaydetti, geçerli bir akçe olduğu herkes tarafından kabul edildi. Avrupa ve Asya’da kripto paralarla ilgili önemli yatırımlar gördük. Ülkemizde SPK, uzun zamandır beklenen düzenlemeyi devreye aldı ve lisanslı oyuncular görmeye başladık. Dolayısıyla için 2024, hem dünyada hem Türkiye’de kripto paralarla ilgili önemli bir seneydi.
“B2B odaklı FinTech’lerin iş hacminde büyüme kaydedildi.”
Sektörde B2B olarak adlandırılan alanda önemli büyüme kaydedildi. Bu kapsamda KOBi’lerin finansal ihtiyaçlarına aracılık eden işlerde yoğunlaşma gördük. Dünyada ve Türkiye’de finansal teknolojiler dendiğinde 2024’te öne çıkan gelişmelerden biri de buydu.
“Dijital bankacılıkta önemli adımlar atıldı.”
7/24 anlık ödemelerle tanışmaya ve daha çok çalışmaya başladık. Ülkemizde FAST adıyla yaygınlaşan ve dünyanın bütün bölgelerinde kullanıcı artıran bir iş olan anlık ödemeler ile artık hepimiz bankalardaki hesaplarımızla 7/24 para gönderebiliyoruz. Bu alışkanlığın giderek yaygınlaştığı bir seneydi 2024.
Türkiye’de 2 tane dijital banka faaliyete geçti. Hep bankaların dijital kanallarını görüyorduk, dijital banka kavramı ile 2024’te tanıştık.
Bu sene perakende bir markanın servis bankacılığını ürünlerine eklediğine tanık olduk. Market siparişi yaptığımız uygulamada mevduatımızı saklamaya, kredi ve banka kartı almaya da bu sene başladık.
Bu gelişmeler, 2025 ve ötesi için daha büyük, daha devrimsel gelişmelerin ayak sesleri. Önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde dijital banka sayısı artacaktır, geleneksel bankalar şubeleşme stratejilerini gözden geçirerek dijital kaslarını daha fazla geliştirmeye odaklanacaktır. Ayrıca perakende markalar da ilave finansal hizmetler sunacaktır.
Sunucunun bu gelişmeler müşteri tarafından nasıl karşılık buldu sorusuna ise Dr. Canko, “Genellikle bunları gençler kullanır diye beklenir, öyle olmuyor. Ülkemizde teknolojiye adaptasyon fevkalade yüksektir, bu bağlamda dijital bankacılığa ve servis bankacılığına beklentinin ötesinde ilgi var. Herkes buralarda hızlıca müşteri olabileceğini biliyor, masrafı az, faydası yüksek çözümlere ilgi duyuyor ve gelecekte de bu durum gelişerek devam edecek.” Yanıtını verdi.
“QR ve karekodlar ile ödemeler yaygınlaştı.”
Artık POS cihazları ile sadece kartı dokundurmak ve şifreyi girmek değil, POS’ta görülen QR kodu telefonla okuyup banka hesabımızdan ve kart üzerinden ödeme opsiyonuyla tanıştık.
“Yapay zeka finansal teknolojilerin içine iyice yerleşti.”
Yapay zeka açısından önemli bir yıldı, ancak önümüzde hala çok yol olduğunu görüyoruz.
“Yeni siber güvenlik sorunları yaşayacağımızı öngörerek hareket etmeliyiz.”
Dijital dünyada fiziksel dünyadan farklı olarak dijital güven kaybı çok daha büyük tahribata yol açar. Buradan hareketle siber güveliğe daha fazla önem verilmesi gerekiyor.
“Bankalar, Süper Uygulama yolunda ilerlerken finansal teknoloji şirketleri de bankalara benzemeye çalışıyor.”
Yeni bir rekabet dönemi yaşıyoruz, bankalar son dönemde kendilerini bir finans kurumu olarak tanıtmaktan vazgeçip, süper uygulamaya (SuperApp) doğru yöneldiler. Yani bir sizin hayatınızın 24 saatini 365 gün adresleyebiliriz diyorlar ve ne yapıyorlar; evinizin, otomobilinizin her ihtiyacını karşılarız; turizm gereksinimlerinize yardımcı oluruz diyorlar örneğin. Dolayısıyla bankalar artık banka olmaktan çıkıp bir süper uygulama yolunda ilerliyorlar.
Öte yandan finansal teknoloji şirketleri de bankalara benzemeye çalışıyor, onlar da sadece para transferlerine değil, kredilere, yatırıma aracılık etmek istiyorlar.
“Perakende markalar da finans sektörüyle ilgileniyor.”
Perakendeciler artık finans sektörüyle ilgileniyor. Onlar da ben sadece kahve satmak istemiyorum, finans sektöründen de kendime pay edinmek istiyorum diyorlar.
2025 beklentileri
2025 yılı ve sonrasına ilişkin beklentilerine değinen Dr. Canko, “Dijital varlıklara ilginin devam edeceğini söylemek abartı olmaz. Aynı zamanda CBDC olarak bilinen merkez bankası dijital paralarında da ilginin arttığını görüyoruz. Tüm ülkeler bu alanda çalışmalarına devam ediyor ve 2025’te CBDC’lerle daha fazla tanışacağımızı öngörüyorum.” Diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sabit paralar (stablecoin’ler) popülerleşmeye başladı, çünkü B2B ödemeler ile uluslararası para transferlerinde kolaylaştırıcı bir çözüm. Stablecoin’lerin uygulama alanlarının ve sayılarının artacağı bir döneme giriyoruz.”
Dijital kimliklerle daha fazla tanışacağımız bir döneme girildiğinin altını çizen Dr. Canko, “Artık her yere tek bir kimlik ile girebileceğiz. Bu da dijitalde daha hızlı şekilde müşteri olmayı mümkün kılacak.” İfadelerini kullandı.
Uyum (compliance) konusuna da vurgu yapan Dr. Canko, “Küreselleşen dünyada uluslararası rekabet, 1- dijitalleşme 2- finans üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla rekabet toplarla, tüfeklerle değil, bu yöntemlerle gerçekleşiyor. Bundan dolayı da uyum konularına daha fazla odaklanılıyor.” Dedi.
“FinTek ihracatının artmaması için hiçbir neden yok”
Türkiye’nin fintek ihracatı konusuna ayrı bir parantez açan Dr. Canko, “34 yıldır finansal teknolojilerle ilgileniyorum, bu güne kadar gittiğim tüm uluslararası organizasyonlarda göğsüm kabardı, çünkü ülkemiz ‘finans ve teknoloji’ alanında hep öndeydi. Tekstil ve turizmden sonra Türkiye’nin önde gelen konularından biri finansal teknoloji. Türkiye’de finansal teknoloji altyapısının ve şirketlerin çok iyi durumda olduğunu görüyoruz. İhracat başladı, giderek artması lazım. Artmaması için hiçbir neden yok…” Şeklinde konuştu.
Programın tamamını aşağıdaki “YouTube’da izleyin”e tıklayarak izleyebilirsiniz.