ebankIT, Dijital Bankacılık Trendleri Raporu’nu yayımladı. İşte raporda öne çıkanlar.

ebankIT tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan Dijital Bankacılık Trendleri raporunda 6 ana başlık yer alıyor;

Modüler İnovasyon (Composable Innovation)
Dinamik piyasa koşulları ve değişen müşteri ihtiyaçlarına çözüm sağlama.

Yapay Zeka Gelişimi (AI Evolution)
Yapay zekanın finans sektöründe araştırma konusundan, uygulama aşamasına geçişi.

Açık Bankacılık (Open Banking)
Değişen düzenlemeler ve finansal ekosistemlerin geleceği için bir sonraki aşamaya hazırlanma.

Hiperotomasyon (Hyperautomation)
Otomasyonun tüm süreçlere yayılması sonrası verimlilik artışı.

Süper Uygulamalar (Super Apps)
Tek platformda birçok hizmet sunan uygulamalar.

Şubelerin Dönüşü (Return of the Bank Branch)
İlk 5 madde hepimize çok tanıdık maddeler ve tüm raporlarda yer alıyor, “Banka Şubelerinin Dönüşü” maddesi ise son 5 senedeki verilere (özellikle ABD ve Avrupa her geçen sene banka şube sayısı azalmakta) ve tahminlere ters bir görüş sunuyor; “Şubelerin Önemi…”

Rapor, şubelerin önemini aşağıdaki maddeler ile anlatıyor;

– Nakit Para Kullanımı
– Danışmanlık; Konut Kredisi, Yatırım planları, Proje Kredileri gibi işlemler için müşterilerin şubeler ihtiyaç duyması.
– Güven; Yüz yüze konuşmanın her zaman daha değerli ilişkiler kurması.
– Ulaşılabilirlik; Yaşlı ya da interneti olmayan bölgeler/kişiler için banka şubeleri ihtiyacı
– Dijital Yardım; Online Bankacılık için müşterilere destek/eğitim ihtiyacı.
– Belge İşlemleri; Mevzuata uygun olmayan ya da internete erişimi olmayan müşteriler için, sözleşme, kimlik gibi önemli belgelerin elden teslim ihtiyacı.
– Sorun Çözme; Anlaşmazlıklar, Dolandırıcılık gibi işlemleri için banka şubelerindeki sorun çözme becerisi.

Son 2 senedir birçok rapor okuyup yorumlamaya çalışıyorum, benim de kişisel fikrim banka şubelerinin özellikle gelişmekte olan bölgeler için bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

İnternete erişim oranı ve Hesap sahiplik oranının neredeyse %100 olduğu ülkelerde (Kuzey Avrupa, Kuzey Amerika gibi) banka şube sayıları azalabilir ama dünyanın birçok ülkesinde, ülkemiz dahil, banka şube sayılarının çok hızlı azalmayacağını düşünüyorum.

Murat Güleç
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.