Sermaye piyasalarında tokenizasyon dönemi hız kazanıyor, kurumlar sürecin merkezine yerleşiyor…

Uzun yıllardır finans sektörünün geleceğine yönelik bir fırsat olarak değerlendirilen tokenizasyon, artık teorik kavram olmaktan çıkıp sermaye piyasalarının gündeminde somut yer edinmeye başladı. Bu noktada Citi tarafından yayımlanan yeni bir rapor, küresel finans sisteminin önde gelen kurumlarının bu alandaki yaklaşımlarında dönüşüm yaşandığına işaret ediyor.

Haberin devamında indirme linkini paylaştığımız rapora göre DTCC, NYSE, Nasdaq, büyük varlık yönetim şirketleri, saklama kuruluşları ve bankalar, tokenizasyonu artık deneysel bir teknoloji olarak değil; ihraç, alım-satım, takas ve takas sonrası süreçlerin parçası olarak değerlendirmeye başlıyor. Bu durum, tokenizasyonun finansal altyapının geleceğinde daha merkezi rol üstlenebileceğine yönelik beklentileri güçlendiriyor.

Öte yandan rapor, dönüşüm sürecinin kısa vadede devrim niteliğinde olmayacağını vurguluyor. Önümüzdeki yıllarda geleneksel finansal sistemler ile blokzincir tabanlı altyapıların bir arada çalışacağı hibrit modellerin yaygınlaşması bekleniyor. Mevcut ödeme ve takas sistemlerinin tamamen ortadan kalkması yerine, yeni teknolojilerle birlikte evrilmesi öngörülüyor.

Raporda ayrıca stablecoin’ler ve tokenleştirilmiş mevduatların artık tokenizasyon tartışmalarından ayrı değerlendirilemeyeceği, aksine aynı finansal altyapının tamamlayıcı unsurları haline geldiği ifade ediliyor. Teknolojik altyapının büyük ölçüde hazır olduğu belirtilirken, geniş ölçekli kullanım için likidite, düzenleyici netlik ve sistemler arası birlikte çalışabilirlik konularının kritik önem taşıdığına dikkat çekiliyor.

Raporun tamamını buradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

İlgili Konu: Tüm detayları ile “Tokenisation of Money: From Fiat Currencies to Stablecoins” [Video]