Brezilya Merkez Bankası tarafından oluşturulan, ödemeler ve transferlere hız kazandıran Pix, anlık ödeme platformu şeklinde kullanılarak yapılan işlemlerde kredi ve banka kartı işlemlerinin toplamını geride bıraktı. Bu, dünyada bir ilk…

Brezilya Merkez Bankası tarafından 2020’nin sonlarında başlatılan hesaptan hesaba ödeme seçeneği Pix, ilk çeyrekte 8,1 milyar işleme ulaştı. Bu sayı kredi kartlarında 4,2 milyar, banka kartlarında ise 3,8 milyar olarak kaydedildi ve dünyada bir ilk olarak toplamlarını geride bırakmış oldu.

Brezilya’da finansal teknoloji çözümleri sunan Matera tarafından incelenen Merkez Bankası verileri, Pix’in ilk çeyrekte gerçekleştirilen tüm işlemlerin yüzde 35’ini oluşturduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 23 seviyesindeydi. Buna karşılık 1 yıl önce yüzde 20 seviyesinde olan kredi kartı işlemleri bu yıl 2 puan düşerek toplamın yüzde 18’ini oluşturdu. Banka kartlarıyla yapılan işlemler ise yüzde 20’den yüzde 16 seviyelerine geriledi.

İddia: Hesaptan hesaba açık ödemelerdeki büyüme kredi kartlarını yok edebilir!

QR kodları, platformlardaki işlemlerin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturarak Pix’in başarı öyküsünün önemli bir parçası olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto, hesaptan hesaba açık ödemelerdeki büyüme nedeniyle kredi kartlarının yok olmanın eşiğine geldiğine inandığını söylemişti.

Pix’in kredi kartları için açık bir meydan okuma olduğunu belirten Matera CEO’su Carlos Netto konuyla ilgili olarak: “FedNow ve RTP ile ABD finans kuruluşları, tüketicilere ve işletmelere daha iyi ödeme seçenekleri sunmak için bu yeni ödeme rayları üzerinde yenilik yapma konusunda gerçek bir fırsata sahip. Pix, ödemelerin ne kadar sezgisel olabileceğini gösteriyor. Kredi kartı hakimiyetine karşı şimdiye kadarki en büyük tehdidi oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Hesaptan hesaba ödemeler yükselişte

KaynakFinextra