Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre ülkemizde 60 adet Elektronik Para Kuruluşu bulunmaktadır.

Şu an mevcut firmalardan en eskisinin faaliyete başlama yılı 2015 yılı. İlk zamanlar kuruluş izinleri BDDK tarafından verilirken, 01.01.2020 yılından itibaren bu izinler TCMB tarafından verilmektedir.

Bu geçişin temel nedeni, ödeme sistemlerindeki gelişmeler ve dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte, ödeme hizmetleri alanında daha kapsamlı ve etkin bir düzenleme ihtiyacının ortaya çıkmasıdır.

Yorumlarda linkini verdiğim listeyi incelediğimizde, birçok büyük bankanın Elektronik Para Kuruluşu iştirakinin olduğunu görüyoruz.

Peki bu gelişmenin arkasındaki nedenler neler olabilir diye düşündüğümüzde, aşağıdaki maddeler benim aklıma gelenler;

1- Özellikle dijitalleşmenin hayatımızda daha fazla yer bulması ile ödemeler sektörünün çok hızlı gelişmesi ve finans sektör içinde kendine önemli bir yer edinmesi,

2- Ödeme yöntemlerinden dijital cüzdanların, dünyada bir numaralı ödeme yöntemi olması ve ülkemizde de bu durumun gerçekleşmeye yakın olması,

3- Dijital cüzdanların çoklu para birim desteği sağlaması hatta yakın zamanda kripto paralar ile entegre olma ihtimali,

4- Neredeyse her firmanın internet alış verişi sonrası, ödemelerini kredi kartına ek olarak cüzdanlardan da almaya başlaması, bu durum için alt yapı ihtiyacı,

5- Tedarik zinciri ödemelerinin hızlı, güvenli, az maliyetli olması için yeni çözüm önerilerinin çıkması,

6- Açık Bankacılık kavramının hızla sektörde yer edinmesi.

Yukarıdaki gelişmelerin hepsi, bankalar için odaklanılması gereken yeni konular. Büyük bir yapı ile değil de sadece bu konulara odaklanmış bir şirketin katkısı Bankalara daha fazla olacaktır.

Özet olarak; yeni müşteri edinimi (her yaştan her konumdan), yeni iş modelleri (alt yapı sağlayıcısı, dijital cüzdan sağlayıcısı), risk dağıtımı, maliyet etkinliği gibi birçok neden Bankaların, Elektronik Para Kuruluşu kurmasına neden oluyor.

Faydalı olması dileğiyle.

Murat Güleç
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.