KOBİ’ler işlerini büyütmek için bugüne kadar hep bankalardan kredi çekme yoluna gitmişlerdi. Afrika’daki KOBİ’lerin bu iş için artık farklı bir alternatifi daha var.

KOBİ tanımı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte genel algı çoğunlukla az sayıda çalışana sahip olan, belirli bir cironun altında iş yapan şirketler için kullanılır. Türkiye’deki duruma baktığımızda ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) sitesinde yer alan ve en son 2012’de güncellenen bilgiler resmi KOBİ tanımını ifade ediyor. Buna göre 10’dan az çalışanı olan ve yıllık net cirosu 1 milyon TL’nin altında olanlar mikro ölçekli KOBİ olarak tanımlanırken, 50’den az çalışanı olup 8 milyon TL’den az ciro yapanlar küçük ölçekli KOBİ sınıfına giriyor. 250’den az çalışana sahip olup 40 milyon TL’nin altında ciroya sahip olanlar ise orta ölçekli KOBİ şapkasına sahip oluyor. TOBB, bununla ilgili “Ben KOBİ miyim?” isimli bir siteye de sahip. Buradan hangi sınıfa ait bir KOBİ olduğunuzu hesaplayabiliyorsunuz.

Bu tanımlar ülkelere göre değişse de Afrika için de benzer bir sınıflandırma yapmak mümkün. Ancak Afrika’daki KOBİ’lerin Türkiye’dekilerden bir farkı var. Onlar artık finansman ihtiyaçlarını yalnızca yerel para birimlerinin kullanıldığı banka kredisi yoluyla değil, Bitcoin ile de yapabilecek.

BTCManager.com’da yayınlanan bir habere göre Kenya, Nairobi merkezli BitPesa, Almanya, Berlin merkezli Bitbond ile KOBİ finansmanına yönelik bir işbirliği gerçekleştirdi. Bu işbirliğine göre BitPesa’nın faaliyet gösterdiği Kenya, Nijerya, Tanzanya ve Uganda’daki KOBİ’ler, finansman ihtiyaçlarını Bitbond tarafından sunulan altyapı üzerinden karşılayabilecek. Sistem, en basit ifadeyle Bitcoin ile kredi almaya dayanıyor. Bitcoin ile kredi alan KOBİ’ler, borçlarının vadesi geldiğinde ödemelerini de yine Bitcoin ile gerçekleştirecek.

BitPesa, Mart ayı ortasında yakın gelecekte öne çıkacak 10 FinTech şirketi arasında gösterilmişti. Kurulduğu dönemde ülke dışında yaşayan Kenya vatandaşları için bir havale hizmeti sunan BitPesa, zaman içinde faaliyet gösterdiği ülkelerdeki şirketlerin uluslararası ticarette daha kolay hareket etmesini sağlayan çözümlerle adından söz ettirmişti.

Bitcoin ya da genel olarak kripto para birimlerinin bu tip alanlarda kullanılması kuşkusuz kabul edilebilirlik seviyelerini yükseltiyor. Ancak yasal regülasyonların belirlenmesi ve stabil bir para birimi olma dahil alınması gereken uzun bir yol da bulunuyor.