Avrupa’da dijital cüzdanlar yaygınlaşmaya devam ediyor. Türkiye’den de başarılı örneklerin yer aldığı bu alanla ilgili güncel durumu özetlemenin vakti geldi.
Mobey Forum’un Dijital Cüzdan Çalışma Grubu tarafından yapılan araştırmalar, kıtadaki durumu ortaya koyması açısından son derece değerli. BKM CEO’su Soner Canko’nun başkanlığını yürüttüğü “Mobey Forum Digital Wallet Working Group”, Avrupa’da öne çıkan dijital cüzdan uygulamalarını karşılaştırarak başarıya ulaşma yolunda seçtikleri strateji ve uygulamaları karşılaştırdı.
Mobey Forum’un resmi sitesinde paylaşılan bir makaleye göre Nisan 2017 sonu itibariyle Avrupa genelinde 49 dijital cüzdan kullanıcılarla buluşuyor. BKM sponsorluğunda hazırlanan araştırma, bu uygulamaları listelerken finans sektörüne yönelik etkilerini de analiz ediyor.
Dijital cüzdanlar kim tarafından işletiliyor?
Araştırmanın ilgi çeken noktalarından biri tüm dijital cüzdanların bankalar tarafından çıkartılmamış olması. 49 uygulamadan yalnızca 26’sı doğrudan bankalar tarafından sunuluyor. Bunların 14’ü ise geçtiğimiz günlerde beşinci yaşını kutlayan BKM Express gibi bankalar arası konsorsiyumlar tarafından sunuluyor. BKM Express gibi birden fazla bankanın desteklediği uygulamalar arasında Hollanda’dan iDEAL, Danimarka’dan MobilePay, İsveç’ten Swish ve Norveç’ten Vipps bulunuyor.
Bankalar tarafından sunulmayan cüzdanlar ne kadar başarılı?
Araştırma, bir banka tarafından sunulmayan 23 dijital cüzdanın ne oranda başarılı olduğunu da masaya yatırıyor. Bu kategoride uluslararası kart hizmeti sunanlar, mobil operatörler, küresel teknoloji şirketleri ile bazı yeni girişimler yer alıyor. Dikkat çeken bir husus, bu tip uygulamaların farklı ülkelerde kullanıcılarla buluşması. Örneğin Neteller ve Skrill sekiz pazarda faaliyet gösterirken PayPal ve SEQR yedi, Masterpass altı, Amazon Pay ise beş farklı ülkede kullanıcılarla buluşuyor.
BKM Express başarı hikayeleri arasında
Mobey Forum’un raporunda dijital cüzdanların başarıya ulaşma kriteri olarak hem toplam kullanıcı sayısı hem de oluşturdukları ticaret hacmi değerlendirmeye alınmış durumda. Bu açıdan bakıldığında Danimarka’da Danske Bank tarafından sunulan MobilePay 3.4 milyon kullanıcıya sahip ve ülke nüfusunun yüzde 5.6’sı tarafından tercih ediliyor. Oluşturduğu hacme bakıldığında ise yılda 40 milyar doları bulan önemli bir büyüklük karşımıza çıkıyor.
MobilePay dışında öne çıkan bir başka başarı hikayesi ise BKM Express. İlk olarak Haziran 2011’de sunulmaya başlanan BKM Express, 21 Haziran 2017 itibariyle 1.5 milyon kullanıcıya, 17 üye bankaya ve 23 bin işyerine ulaşmış durumda. Ama kuşkusuz daha önemlisi uygulamanın e-ticaret ödemelerinde yüzde 52’lik bir paya sahip olması.
Dijital cüzdan sayısı artmaya devam ediyor
Araştırmaya göre 2015, pazara sunulan dokuz yeni dijital cüzdanla zirvede bulunuyor. Bu dokuz cüzdanın altısı doğrudan bankalar tarafından sunulan cüzdanlar. 2016 ve 2017’nin ilk ayları beşer yeni cüzdanın pazarla buluştuğu dönemler oldu. Mobey Forum analistleri bunlardan ikisinin (Fransa’da Wa! ve İsviçre’de Twint) mevcut cüzdanların birleşmesi olduğuna dikkat çekiyor.
Dijital cüzdanlar ödeme altyapısında hemfikir değil
İncelenen toplam 49 dijital cüzdanın konu ödeme anı olduğunda farklı teknolojileri desteklediği görülüyor. Örneğin 31’i POS cihazlarını kullanırken bunların 22’si NFC teknolojisini tercih ediyor. QR kod destekleyen 11 dijital cüzdan listelenirken Bluetooth ve Barkod destekleyenler de var. Bazı uygulamalar birden fazla ödeme altyapısını destekleyerek kullanıcılarına kolaylık sağlıyor.