startups.watch tarafından açıklanan 2017 ilk yarı verilerine göre Türkiye girişim ekosistemi tarihinin en iyi büyüme rakamlarını yakalamış durumda.

Serkan Ünsal tarafından kurulan startups.watch Türkiye’de ticaret sicil kayıtlarından yola çıkarak Türkiye girişim ekosisteminin nabzını rakamlar ile tutan bir ve kendisi de bir girişim olan bir analitik platformu.

İTÜ Magnet çatısı altında gerçekleştirdiği etkinlikle 2017 yılının ilk yarısına ait rakamları açıklayan startups.watch Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişimini de gözler önüne serdi.

Bu yılın ilk çeyreğinde 26 yatırım ile toplam 20 milyon dolar yatırım alan Türkiye girişim ekosistemi ikinci yarıda 37 yatırım ile 16,2 milyon dolar daha yatırım çekmeyi başardı. Böylece 2017 ilk yarısında toplam 63 yatırım turunda 36,2 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleşmiş oldu.

Dolar olarak ele aldığımızda tutar bazında değil ancak 2010 yılından bu yana ilk yarıda gerçekleşen yatırım adedi bazından 2017 en başarılı yıl konumunu şu anda almış durumda.

Öte yandan yatırımların gerçekleştiği tarihler itibari ile USD/TL kuru baz alınarak yapılan hesaplamalarda 2017 yılının ilk yarısı bu güne kadar gerçekleşen en yüksek tutarda yatırımın gerçekleştiği dönem başarısını elde etti.

Geride kalan çeyrekte ise en çok yatırım 4 adetle FinTech ve 3’er adetle perakende teknolojileri ve IoT alanına gerçekleşti. Tutar bazında en çok ilgi çeken alan ise emlak sektörüne yönelik çözümler oldu.

Açıklanan veriler arasında Türkiye’nin Avrupa ile kıyaslamasına da yer verildi.

startups.watch kurucu ortaklarından İhsan Elgin tarafından gerçekleştirilen sunumda Türkiye’nin bu güne kadar İsrail hariç olmak kaydı ile Batı Avrupa ve Ortadoğuda en çok yatırım alan lider ülke olma konumunu Polonya’ya kaybettiğinin altı çizildi. Romanya’daki gelişimi de vurgulayan Elgin bu noktalarda stratejik adımlr atılması gerektiğine dikkat çekti.

Yatırım miktarı olarak Türkiye’nin Avrupa’daki 36 ülke arasında 18. sırada olmasın dikkat çekerken bu yatırımların ülke nüfuslarına göre oranlanması durumunda sıralamada Türkiye’nin 27. sıraya gerilemesi gözden kaçırılmaması gereken bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik yanı sıra Hasan Aslanoba, Cem Sertoğlu gibi yatırımcıları ve çok çeşitli girişimciler ile medya dünyasından gazetecileri de bir araya getiren etkinlik özel konuşma ve gerçekleşen oturumlar ile katılımcılara değerli bilgi ve görüşler sunarken aynı zamanda girişimcilerin yatırımcılara sunumlar gerçekleştirdiği bir oturuma da ev sahipliği yaptı.

Etkinlik esnaında gerçekleştirilen sunumu buradan ve Avrupa için 2017 ilk yarısına ait yatırım rakamlarını içeren tabloyu da buradan indirebilirsiniz.