FinTech İstanbul Londra Temsilcisi Aylin Alkan tüm detayları ile Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanan destekleri kaleme aldı.

Yurtdışında, özellikle İngiltere’de şirketleşmek isteyen FinTech’lerden gelen sorular doğrultusunda, Ekonomi Bakanlığı’nın sağladığı destekler üzerine hazırladığımız makalemizin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Özellikle bilişim ve mobil uygulamalara yönelik özetimizin tüm detaylarına ekonomi.gov.tr/portal üzerinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de yerleşik şirket ve kuruluşların, uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi, hizmet gelirlerinin arttırılması, dış pazarlara açılması ve markalaşması amacıyla gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin gelirlerin bir kısmı Destekleme ve Fiyat istikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanmaktadır.
Türkiye’de yerleşik olup yazılım ya da donanımla birlikte yazılım gerçekleştiren şirketler dahil olmak üzere, bilgisayar oyunu ya da mobil uygulamalar alanında faaliyet gösteren şirketler de bu kapsama girmektedir.
Bu desteğin kapsamına girmek için, Türkiye’deki yararlanıcının yurtdışındaki şirket ile arasında organik bağın olması esastır. Organik bağın olduğuna aşağıdaki hallerde hükmedilir:

  1.  Yararlanıcı tüzel kişilik olarak yurtdışındaki şirkete ortak olduysa,
  2. Yararlanıcının tüm ortakları yurtdışındaki şirkete ortak olduysa,
  3. Yararlanıcının en az %51 hissesine sahip ortak ya da ortaklar yurtdışında açılan şirkete ortak olduysa destek ödemesi yapılır ve ödeme yurtdışı ortaklık oranına göre hesaplanır. Yararlanıcı en fazla 4 yıl süresince destekten faydalanır.

Desteklenecek faaliyetler nelerdir?

a) Ürün ve hizmet tesciline ilişkin harcamaları ile yurt içinde tescil ettirilmiş markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları,

b) Bakanlık tarafından uygun görülen kurum ve kuruluşlardan alınan/yaptırılan pazar araştırması, sektör, ülke, uluslararası mevzuat, veri madenciliği/veri izleme/değerlendirme faaliyetleri, yabancı şirket veya marka odaklı raporlar (mali ve hukuki raporlar dahil) ile yabancı şirket alımlarına yönelik danışmanlık hizmetlerine (mali ve hukuki danışmanlık dahil) ilişkin giderleri, %60 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları,

c) Çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesi ve on tanı merkezi, ofis açılışı ve işletilmesini teminen gerçekleştirilen; kalite, hijyen, çevre belgeleri, ilgili ruhsat ve izinler ile bir ülke pazarına girişte zorunlu olarak aranan veya pazara girişte avantaj sağlayan belge/sertifikalara ilişkin eğitim, danışmanlık dahil her türlü belgelendirme giderleri, %50 oranında ve belge basına en fazla 50.000 ABD Doları,

c) Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin harcamaları, %60 oranında ve yıllık en fazla 400.000 ABD Doları,

d) Doğrudan veya yurt dışında faaliyet gösteren şirketleri ya da şubeleri aracılığıyla açtıkları birimlerin brüt kira (vergi/resim/harç dahil) ve komisyon harcamaları, %60 oranında ve birim başına yıllık en fazla 120.000 ABD Doları,

e) Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını artırmak üzere Bakanlığın belirlediği konularda firma/kuruluş/uzmanlardan alınan danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderleri, %50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları,

f) Sağlık turizmi ve eğitim sektörlerinde ülkemize uluslararası hasta ve öğrenci getirilmesine, film ve bilişim sektörlerinde ise yapımların/ürünlerin yurt dışında satış ve dağıtımına yönelik acentelere yapılan komisyon ödemeleri, %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Doları,

Ayrıca bilişim sektörlerine yönelik ilave destek unsurları ile pazara giriş desteklenmektedir. Bilişim şirketleri tarafından bilgisayar oyunları veya mobil uygulamaların yurt dışına pazarlanmasına yönelik olarak gerçekleştirilen yerelleştirme (lokalizasyon), DVD hazırlama, çoğaltma, barındırma (hosting) giderleri ile görsel, yazılı, işitsel medya, internet reklamları ile internet sitesi hazırlanmasına ilişkin pazara giriş giderleri, %50 oranında ve oyun/uygulama başına en fazla 200.000 ABD Doları karşılanır.

Bir diğer taraftan Ekonomi Bakanlığı mobil uygulamalar ve bilgisayar oyunlarının komisyon giderlerinin desteklenmesini öngörmüştür. Örneğin, bilişim şirketleri tarafından mobil uygulamalar veya bilgisayar oyunlarının yurt dışı satışına yönelik olarak oluşan ve uygulama/oyun platformlarınca tahsil edilen komisyon bedelleri uygulama/oyun başına %50 oranında ve en fazla 100.000 ABD Doları tutarında karşılanır. Ayrıca bu madde uyarınca uluslararası tüketiciye yönelik olan ve yabancı dilde hazırlanan mobil uygulamalar ve bilgisayar oyunları desteklenir.

Mobil uygulama ve bilgisayar oyunlarının geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi de kapsama alınmıştır.

(1) Mobil uygulama veya bilgisayar oyunu geliştiren bilişim şirketleri tarafından satın alınan ya da kiralanan yazılım lisanslarına ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları desteklenir.

(2) Mobil uygulama veya bilgisayar oyunu geliştiren bilişim şirketleri tarafından mobil uygulama/bilgisayar oyunu geliştirilmesi süreçlerinde çalıştırılmak üzere istihdam edilen en fazla 2 (iki) adet personelin aylık brüt ücretleri %50 oranında ve personel basına yıllık en fazla 25.000 ABD Doları desteklenir.

Yukarıdaki içerik sadece bilgi amaçlı hazırlanmış olup, kararın tamamını okumak için en başta verdiğimiz linke tıklamanız ya da Ekonomi Bakanlığı’nın internet sitesinden “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar”in tüm detayları ile okunması gerekmektedir.

Birleşik Krallık’ta şirket nasıl kurulur?

FinTech İstanbul Londra temsilcisi Aylin Alkan oldu