Yeni nesil dijital bankacılık sağlayıcılarını teşvik etmek için çalışan Hong Kong merkez bankası, yeni girişimler için güncellenmiş bir rehber yayımladı.

Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) geniş ölçekli bir dizi reformun parçası olarak sanal bankaların kurulumunun önünü açacağını duyurmuştu. Bu atılımlar arasında açık API standartlarından hızlı ödeme sistemlerine kadar bireysel bankacılık hizmetlerini modern çağa taşıyacak pek çok yenilik bulunuyor.

FinTech dönüşümünde öncü olmak isteyen Hong Kong, yeni sanal bankaların nasıl kurulacağını ve faaliyetlerde bulunacağını detaylandıran güncellenmiş bir kılavuz yayımladı. Sanal bankaların finansal servislere erişimi genişletme noktasında aktif bir rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çeken kılavuzda, herhangi bir minimum mevduat zorunluluğu gibi bariyerlerin ortadan kalkması gerektiği belirtiliyor.

Sanal bankalar, geleneksel bankalarla aynı denetimsel prensiplere uyum sağlamak ve temel gereksinimleri karşılamak durumundalar. Ülkede faaliyete geçebilmek için 300 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 38 milyon ABD doları) sermaye gerekiyor. Üstelik çıkış planının da hazır olması lazım.

Hong Kong FinTech alanındaki atılımlarını hızlandırırken, Blockchain gibi yenilikçi teknolojiler üzerine ilgisini de koruyor. Hong Kong Stock Exchange (HKEX), 2018 yılı içinde Blockchain altyapısına sahip özel bir piyasa oluşturarak daha küçük şirketlerin finansman elde etmesini sağlayacağını duyurmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan Hong Kong Borsası CEO’su Charles Li, Blockchain üzerinde çalışacak bu yeni piyasanın HKEX Private Market adını taşıyan ayrı bir iştirak üzerinden kurulacağını dile getirmişti.