Sigorta sektörü bankalarla birlikte FinTech ve yapay zeka teknolojilerinden yoğun olarak faydalanıyor. Accenture’un Efma ile birlikte gerçekleştirdiği organizasyon dikkat çekici örnekleri sektörde ön plana çıkartıyor.

Yapay zeka, chatbot’lar, çeşitli diğer yenilikçi teknolojiler ve daha fazlası. Sigorta sektörü yapay zeka konusunda hızlı bir atakta ve Avrupa Finansal Yönetim Birliği (European Financial Management Association – EFMA) ile Accenture’un  Efma-Accenture Innovation in Insurance Awards isimli organizasyonunda yeni edindikleri yeteneklerle sektörün karşısına çıktı.

Konuyla ilgili Accenture’un sitesinde bir makale yayınlayan Accenture Insurance Yönetici Direktörü Jean-Francois Gasc, “Insurers are starting to roll out impressive AI applications” başlıklı makalesinde dikkat çeken örnekleri listeliyor.

Tüm dünyadaki sigortacıların yüzde 63’ünün işlerini yenileme ve dönüştürme için yapay zekayla ilgilendiklerini kaydeden Gasc, yaptıkları araştırmanın bazı sonuçlarını da paylaşıyor. Sigorta şirketlerinin yüzde 67’sinin, kendilerini rakiplerinden farklı kılmak için yapay zekayı kritik öneme sahip bir konu olarak tanımladığına dikkat çeken Gasc, yüzde 75’lik bir kesimin ise önümüzdeki üç yıl içinde mevcut süreçlerini otomatize etmek için yapay zeka destekli teknolojilerden faydalanmayı planladıklarını belirtiyor.

Ortaya çıkan etkinin, bu yılki EFMA – Accenture Innovation organizasyonunda da kendini gösterdiğini belirten Jean-Francois Gasc, sigorta sektöründen 20 kadar firmanın yapay zeka destekli uygulamalarından örnekler paylaştığını sözlerine ekliyor. Ülke bazında Türkiye’ye ilk sırada yer veren Gasc, diğer öne çıkan ülkeleri Kenya, Hindistan, Avustralya, İtalya, Belçika ve ABD olarak sıralıyor. En çok başvurunun Fransa’dan geldiğini belirten Gasc, Allianz France, CNP Assurances, Groupama, La Mutelle Generale, Natixis Assurances ve April gibi Fransız uzmanlardan gelen uygulamaların, sektörün yapay zekâyla olan güçlü bağını ortaya koyduğunun altını çiziyor.

Bu yıl sunulan yeniliklerde yapay zeka yeniliklerinde önemli olan kavramın çeşitlilik olduğuna dikkat çeken Jean-Francois Gasc, şirketlerin müşteri deneyimini geliştirme, çalışanların verimliliğini artırma, iç inovasyonu güçlendirme ve süreçleri iyileştirme çalışmalarında yapay zekadan faydalandıklarından bahsediyor.

İlk sırayı alan şirketlerin projelerinden de örnekler veren Gasc’ın verdiği örnekler arasında Türkiye’den Aksigorta da bulunuyor. Şirketin, veri yoğun talep yönetimi görevlerini otomatize etme için yapay zekadan kullandığını belirten Gasc, Accenture ile geliştirilen Aksigorta Dijital Asistanı’nın şirketin hasar yönetimine hız ve doğruluk sağladığını ve arka ofis uygulamalarını dönüştürdüğüne dikkat çekiyor.

Gasc’ın yazısındaki Türkiye vurgusu aslında yeni bir durum değil. Geçen yılki organizasyonda da Türk bankaları en inovatif 10 kurum listesine 4 bankayla dahil olmayı başarmıştı.

Türk bankalar, inovasyonda gövde gösterisi yaptı!