Suudi Arabistan 2030 vizyonunun bir parçası olarak işlemlerin yüzde 70’inin nakitsiz olarak gerçekleştirilmesini hedefliyor.

“Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar Nakitsiz Toplum Olmaya Giden Yolu” adlı rapora göre devlet destekli girişimler ve kuluçka merkezleriyle birlikte yüksek tüketici talebinin olduğu pazarlara girmek isteyen fintech’ler için yeni fırsatlar doğuyor.

Suudi Arabistan’ın nakitsiz topluma yönelik üç temel başlığı şöyle:

  • Dijital etkin ve finansal olarak eğitimli nüfus

Dijital ödeme çözümlerinin faydalarını anlayan Suudi popülasyonu, ülkenin nakitsiz ekonomi yolundaki öncüleri olacak. Krallık’ın yüzde 70’i yüksek akıllı telefon penetrasyonuna sahip 30 yaş altı kişilerden oluşuyor. Temassız ödeme kartlarına ve dijital cüzdanlara olan ilgiye genellikle yeni çözümleri denemeye yatkın milenyaller öncülük ediyor. Bunların yanı sıra çevrimiçi alışveriş ülkedeki geleneksel perakende satış hızının dört katından daha fazla büyüyor. Dolayısıyla çevrimiçi ödeme ortamındaki gelişmeler Suudi Arabistan’ın nakitsiz ekonomi dönüşümünü ileriye taşıyacak.

  • Dijital etkin ödeme altyapısı

Suudi Arabistan dijital ödeme altyapısı konusunda akranlarından geride kaldı. Hal böyle olunca Suudi Arabistan Parasal Otoritesi (SAMA), güvenli ulusal ödeme altyapısı geliştirmek için dijital işlemleri ve bağlı kuruluşu Saudi Payments Company’yi temassız ödeme hizmetleri Mada Atheer’i tanıttı. Hükümet ayrıca 2023 yılına kadar tahmini işlem değeri 102 milyar ABD Doları olan satış noktası (POS) kapsamı sayısını 648.000 terminale yükseltmeyi hedefledi.

  • Girişimci fintech ekosistemleri

Suudi Arabistan hükümeti, 2025 yılına kadar dijital bir geleceğe yatırım yapmanın sadece 200.000 yeni iş yaratmasından dolayı değil, aynı zamanda daha sürdürülebilir, akıllı şehirlerin ve dijital ekonominin gelişmesine de yol açacağına inandığı için girişimci ekosistemleri başlatmaya kararlı. Nakitsiz işlem yöntemlerinin benimsenmesini daha da arttırmak için dijital olarak yenilikçi bankalar, hızlandırıcılar ve girişim fonlarıyla güçlü bir girişim kültürü içeren fintech yenilikleri için canlı bir ekosistemin yaratılması gerekiyor.

Hükümet, altyapı, beceri ve girişimcilerin gelişimini destekleyerek ülkeyi fintech endüstrisinde öncü yapmak için 2018’de “FinTech Saudi” projesini başlatmıştı. Ülkede fintech ekosistemi büyüme belirtileri göstermeye başladı. 23 kayıtlı ve lisanslı fintech oyuncusundan 14’ü dijital ödeme alanında faaliyet gösteriyor.

Suudi Arabistan’ın fintech ekosistemine dair hazırlanan raporu buradan indirebilirsiniz.

29 ülkede temassız ödeme limiti yükseldi