Açık bankacılık ticari işletmelerin ön onaylı kredilere ulaşmasına, başvuru sürecinin kısaltmasına ve sahtecilik riskini önlemeye yardımcı olacak.

Birleşik Krallık’ta ticari finansmana ulaşmada pazaryeri konumunda olan Funding Options, şu an Açık Bankacılık’ı kullanarak ticari işletmelerin finansmana ulaşmalarını hızlı ve kolay hale getiriyor. Finansmana ihtiyacı olan işletmeler, orjinal banka evrakları sunmaya ihtiyaç duymadan sadece dakikalar içinde krediye başvurabilecek.

Geçtiğimiz haftalarda yaklaşık 20 kadar finansman şirketi kredi kararları verirken Açık Bankacılık datasını bu şekilde kullanmak konusunda mutabakata vardı. Just Cash Flow, YouLend, Liberis, Iwoca, Newable ve White Oak UK bunlardan birkaçı. Şu an için Birleşik Krallık’ta açık bankacılık ortamını kullanan 200 finansman sağlayıcı kuruluşu düşünülünce, buradaki potansiyelin büyük olduğu anlaşılıyor. Açık bankacılık üzerinden finansmana ulaşım, sektör için biraraya gelme, datayı kullanmak üzere açma, ticari işletmelere finansmana ulaşım şansı verme, SME ler için alternatifleri arttırma, daha hızlı ve güvenli bir şekilde finansmana ulaşma imkanı tanıyacak.

Geçen hafta, hükümetin açıkladığı CBİLS (Coronavirüs Business İnterruption Loan scheme) programının elden geçirilmesi gerektiği, çünkü bir sürü işletmenin bu hükümet kaynaklı finansmana ulaşacak şartlara sahip olmadığı, ayrıca hükümetin bu tutarları vermesinin zaman alacağı görüşü tartışıldı. Bu nedenle Açık Bankacılık uygulamasının kullanılması bu anlamda nakit akışı ve geliri bozulan firmaların fonlamaya ulaşmasına daha hızlı cevap verebilir. “The Fintech Times” in haberine göre, Funding Options fonlamaya ihtiyacı olan şirketlerin mali bilgilerini, firmanın orijinal evrak hazırlamasına gerek kalmadan, direkt birden fazla finansman kuruluşuna hızlı ve güvenli bir şekilde iletebilecek, bu şekilde firma istediği finansman kuruluşundan tercih ettiği şekilde seçim yaparak fonlamaya ulaşacak.

Yazar: Aylin Alkan

İngiltere’deki FinTech ve banka ortaklıkları tüm hızıyla sürüyor

Aylin Alkan
Symrna Capital LTD‘in Londra ortağı ve İngiltere merkezli UKbasecamp’in FinTech mentoru olarak çalışan Alkan, piyasalar, perakende bankacılık, fon yönetimi, yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi alanlarında 22 yılı aşkın deneyime sahip. Türkiye’de son 15 yıl uluslararası bir bankada varlık yönetimi alanında iş geliştirme, satış ve pazarlamadan sorumlu direktör olarak çalışan Aylin Alkan, Türk bankacılık sektöründe kamu ve özel sektör ile çalışıp, melek yatırımcı konseptini yaratan ilk ve tek projenin lideri oldu. Türkiye’de “iş melekleri ortak yatırım fonu’ kurmak için çalışan ilk gruba liderlik eden Alkan, TEB melek yatırımcı kulübünün akredite üyesidir. Evli ve iki çocuk annesi olan Aylin Alkan, Londra’da yaşıyor.