İsveç merkezli FinTech şirketi Klarna’nın kıdemli analisti Alex Marsh, karantina sürecinin tüketici davranışlarına yönelik etkisini değerlendirdi.

Tüketici kredisi alanına devrim niteliğinde yenilikler getiren Klarna, 2005 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana 5,5 milyar dolar değerlemeyle Revolut ve Checkout.com ile birlikte Avrupa’nın en değerli FinTech şirketlerinden biri haline geldi. Dünya çapında 17 ülkede faaliyet gösteren Klarna, yalnızca İngiltere’de dahil olmak üzere dünya çapında 85 milyon kullanıcıya ve 6500’ü İngiltere’de olmak üzere 205.000’den fazla perakendeciye sahip.

Diğer birçok FinTech için geçerli olduğu gibi karantina süreci Klarna’nın işleri üzerinde de olumlu bir etkiye sahip oldu. Klarna analisti Alex Marsh bu dönemde neler olduğunu AltFi ekibine anlattı.

Karantina sürecinde Klarna müşterilerinin en çok ev ve bahçe satın alımlarına yönlendiği görüldü. Bu alanlara yönelik satın alımlar yüzde 196 oranında arttı. COVID-19 krizi boyunca Klarna’nın şimdi satın al sonra ödeme hizmetiyle yapılan harcamaların ortalaması sabit kaldı. 70 sterlinlik bu ortamala salgın öncesi dönemde de aynıydı.

Marsh yaptığı açıklamalarda belirli sektörlerdeki artışın yanı sıra Klarna’nın müşteri yaş ortalamasının da arttığını belirtti. Müşterini tabanının geçtiğimiz yıl önemli ölçüde genişlediğini söyleyen Marsh, en büyük işlemleri yapan kesimin 40 ile 54 yaş arasındaki X kuşağından geldiğini söylüyor. Normal zamanlarda ortalama müşteri yaşının 20’li yaşlarda olduğunu ifade eden Marsh, şu anda bunun 33’e çıktığını söylüyor.

Klarna’nın imza hizmetlerinden biri olan şimdi satın al sonra öde hizmeti de yine X jenerasyonu tarafından fazlasıyla talep gören bir özellik oldu.

Karantina dönemindeki olumlu ilerleyişinden memnun olan Klarna daha fazla pazara açılmak istiyor. Fiziksel mağazalardaki etkinliğini de artırmak isteyen şirket odağını özellikle Avustralya ve ABD’ye çevirdiğini söylüyor. Marsh’ın konuya yönelik ifadesi şöyle: “Klarna ile ilgili harika olan şey, birçok ülkede çok farklı kültürel uygulamalarla çalışabileceğimizi ve pazara gerçekten yerel ihtiyaçları karşılayan bir ürün geliştirebileceğimizi kanıtlamış olmamız.

Klarna analisti Marsh’ın AltFi ile yaptığı röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Klarna yeni alışveriş uygulamasını duyurdu

KaynakAltFİ