2 yıl boyunca yaklaşık 1 milyon kişi tarafından test edildikten sonra WhatsApp Pay, sonunda Hindistan’da piyasaya sürüldü. Facebook bu hizmeti ilk olarak 2018 yılında başlatmış, ancak düzenleyici engeline takılmıştı.
WhatsApp’ın ödeme sistemi Hindistan Ulusal Ödeme Kurumu (NPCI) tarafından belirlenen Birleşik Ödeme Arayüzü (UPI) standartına dayanıyor. Uygulama, GooglePay, PhonePe ve Paytm gibi diğer uygulamalarla aynı yöntemleri kullanıyor.
WhatsApp ödemeleri kolaylaştırmak için başlangıçta 5 banka ile ortaklık yaptığını açıkladı:
“Hindistan’ın önde gelen beş bankası ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz: ICICI Bank, HDFC Bank, Axis Bank, State Bank of India ve Jio Payments Bank. İnsanlar, UPI destekli bir uygulama kullanan herkese WhatsApp üzerinden para gönderebilir.”
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg‘in konuya yönelik açıklaması şöyle: “Hindistan, UPI ile gerçekten özel bir şey yarattı ve Hindistan ekonomisinin bel kemiği olan mikro ve küçük işletmeler için bir fırsatlar dünyasının kapılarını açtı. Hindistan, böyle bir şey yapan ilk ülke. Bu çabayı destekleyebildiğimiz ve daha dijital bir Hindistan’a ulaşmak için birlikte çalışabildiğimiz için mutluyum.”
WhatsApp Pay herkese açık olacak ancak şimdilik bir sınırlaması bulunuyor. NPCI bu özellik için 20 milyon kullanıcı sınırı koydu. WhatsApp’ın ülkede 400 milyondan fazla kullanıcısı olduğu göz önüne alındığında, bunun nedeni sistemde tekel oluşmasından kaçınmak. Ödeme kuruluşu, WhatsApp Pay‘in kademeli bir şekilde büyümesine izin verileceğini söyledi, ancak bir sonraki limiti ne zaman çıkaracağına dair bir detay verilmedi.
Şu anda Google Pay ve PhonePe, Hindistan’ın UPI tabanlı ödeme pazarında devasa bir paya sahip. Ekim ayındaki 2 milyar işlemin 1,6 milyardan fazlasından iki şirket sorumluydu.
Brezilya WhatsApp ödemeleri için Facebook’un kurallara uymasını istiyor