Brezilya Merkez Bankası, anlık ödeme platformu PIX’i tanıttı. Bununla birlikte, yakında ödeme hizmetini başlatabilmesi için WhatsApp’a da yeşil ışık yakılacak.

PIX, vatandaşların, şirketlerin ve devlet kurumlarının QR kodları, telefon numaraları, e-postalar ve vergi mükellefi kimliği gibi alıcı bilgilerini kullanarak cep telefonları, çevrimiçi bankacılık ve ATM’ler aracılığıyla 365 gün 7/24 anında ödeme yapmasına olanak tanıyor.

Hizmet, iki haftalık testin ardından Pazartesi günü tam olarak kullanıma sunuldu ve şimdiden bireyler ve işletmelerden 72 milyon kayıt aldı.

PIX, Brezilya Merkez Bankası tarafından işletilen ve yönetilen “Anında Ödeme Sistemi” adı verilen merkezi bir yerleşim altyapısında çalışıyor. Sistem, beş büyük bankanın hakim olduğu bir pazarda rekabeti teşvik etmek için tasarlandı.

Bu gelişmeden sonra harekete geçmesi beklenen başka bir firma ise WhatsApp. Geçtiğimiz yaz aylarında Brezilya’da P2P ödeme hizmetini başlatan şirket, kısa bir süre sonra merkez bankasının engeliyle karşılaşmış ve ödeme hizmeti askıya alınmıştı.

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto PIX’in tanıtımında WhatsApp’ın yakında P2P hizmetini tekrar başlatacağını,  şirketin CEO’suyla görüştünü ve iyi ilerleme kaydettiklerini belirtti. Bununla birlikte Neto, Google ve Facebook da dahil olmak üzere diğer teknoloji devleriyle de ülkenin ödeme pazarına girme konusunda konuştuğunu söylüyor.

Merkez Bankası anlık ödeme sistemini duyurdu

KaynakFinextra