comparethemarket.com’un anketine göre Noel alışverişlerini finanse etmek için şimdi satın al, sonra öde (BNPL) yöntemini kullanan İngilizlerin 5’te 1’i geri ödemelerini karşılamakta zorlanıyor.

BNPL endüstrisi son yıllarda Affirm ve Klarna gibi aktörlerle hızla büyürken bankalar da bu konuda harekete geçmeye başladı.

Bu yöntem her ne kadar tüketicilerin satın alımlarını kolaylaştırsa da tüketicilerin karşılayamayacakları bir borç aldıklarına dair artan bir endişe var. comparethemarket.com’un araştırması, tatil döneminde BNPL yöntemi kullanan İngilizlerin yüzde 44’ünün geri ödeme kabiliyetlerinden endişe duyduğunu gösteriyor.

BNPL kullanan katılımcıların neredeyse üçte biri, BNPL’nin kendilerine normalde yapacağından daha fazla harcama yaptırdığını, 5’te 2’sinden fazlası ise daha abartılı hediyeler aldığını düşünüyor. Tatil harcamaları için bir BNPL planı kullanan insanların üçte biri, o sırada satın alma işlemini karşılayamadıkları ve ödemeyi ertelemek istedikleri için bunu yaptı. Yüzde 23’lük bir kesim ise BNPL’nin finansal ihtiyaçlarını kredi kartı gibi diğer borç türlerine göre daha iyi karşıladığını söylüyor.

Bazı satış noktalarının BNPL sağlayıcılarıyla ortaklıkları ve indirimleri olduğu için programı kullanmaları halinde dörtte birinden fazlasına da özel bir indirim sunulduğunu belirtmeden geçmeyelim.

comparethemarket.com müdürü James Padmore konuyla ilgili olarak “Sorumlu bir şekilde kullanıldığında BNPL yöntemi büyük satın alımların ödemelerini dağıtmak için verimli ve alternatif bir yöntem olabiliyor. İnsanların Noel gibi dönemlerde neden normalden daha fazla harcadıklarını anlamak kolay.

Ancak bu tür finansmanı kullanmaya yönelik ‘Bununla daha sonra ilgileneceğim’ yaklaşımı, bazı insanların artık gerçekten gerginliği hissettiği anlamına gelebilir. Bulgularımız, bunun ne yazık ki artık Noel harcamalarının maliyetini karşılamak için daha fazla borç almak zorunda kalan bazı müşterileri yakaladığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Affirm halka arzda 9 milyar dolar değerlemeyi hedefliyor

KaynakFinextra