Paranın kontrolünü tüketiciye veren dijital banka mottosuyla Revolut, “İlham Veren FinTech’ler” köşemizin ikinci konuğu oluyor. Başarılı FinTech’i tüm ayrıntıları ile mercek altına alıyoruz…

Vlad Yatsenko ve Nikolay Storonsky isimli, sırasıyla Ukrayna ve Rusya asıllı iki İngiliz girişimci tarafından 2015’te hayata geçirilen Revolut, bankalar tarafından konulan “haksız” ücretlere karşı gelen bir dijital bankacılık sistemini temsil ediyor.

Geride kalan yedi senede sunduğu dijital hizmetler ve birçok döviz kuru ile kullanılabilen kredi kartı ile hızla büyüyen Revolut, günümüzde küresel ölçekte milyonlarca müşteriye sahip.

Finansal işlemlerden ücret kesmeyen Londra-Birleşik Krallık merkezli Revolut, sadece reel döviz kuru üzerinden işlemler sunuyor.

Revolut iş modeli ve müşterilere sunulan seçenekler

Revolut müşterisi olmak için dijital banka tarafından sunulan üç hesap türünden birini seçmek gerekiyor. Bunlar ücretsiz sunulan standart hesap, aylık $9.99 ücret ile sunulan Revolut Premium Plan ve aylık ücreti $16.99 olarak beliren The Metal Plan. Müşteriler bu planlar üzerinden açtıkları bireysel veya kurumsal hesaplarında standart hizmet/içeriklerin yanı sıra özelleşmiş içerik ve işlem ücret kapasitelerinden yararlanabiliyor.

Revolut’un hızla büyümesini sağlayan en önemli hizmetlerinden biri döviz kuru ödeme limiti üzerinden nakit para transferine imkân sunması. Limitin aşılması halinde 0,5% işlem ücreti alınsa da, Premium hesaba sahip olan müşteriler bundan muaf. Öte yandan, hafta sonları işlem ücreti 0.5%-2,5% arasında değişiyor.

Ayrıca, her ikisi de bedava sunulan sanal veya fiziksel kartlar üzerinden yurt içi ve yurt dışı ödemeler yapabiliyorsunuz.

Fiziksel kredi kartı almayı tercih ederseniz, sanal kartı teşvik eden bir uygulama olarak posta ücretini ödemeniz gerekiyor.

Fiziksel kartlar, temassız ödeme özelliği içeren Mastercard ya da Visa olarak sunuluyor ve ATM’lerin yanı sıra yurt içi ve yurt dışı tüm perakendecilerde kullanılabiliyor.

Kartınızı farklı bir kur üzerinden yurt içi döviz ile doldurabiliyorsunuz. Döviz kuru bu işlem yapıldığı esnada geçerli olduğundan, sonradan düşşe bile kartınızdaki miktarı etkilemiyor.

Kartınızın çalındığında, kaybolduğunda veya dolandırıcılığa maruz kaldığını düşündüğünüz bir anda Revolut uygulamasındaki tek tuş ile dondurulabiliyor olmanız güvenlik açısından dikkat çekici bir kolaylık. Aynı zamanda nakit para çekimi ve internet üzerinden alışveriş seçeneklerini de uygulama üzerinden iptal edebilmek mümkün.

Revolut sanal kredi kartları, fiziksel kartlara kıyasla daha az güvenlik içeriği sunsa bile, bedava plan kullanıcıları için birkaç ay arayla yenileniyor. Metal Plan kullanıcıları ise her internet işleminin ardından yeni bir sanal karta geçiş yapıyor. Böylece dolandırıcılık riski en aza indiriliyor.

Revolut ile neler yapılabiliyor?

Hesapları bağlama: Revolut müşterileri uygulama üzerinden tüm harici banka hesaplarını bağlayabiliyor ve her birini uygulama üzerinden yönetebiliyor.

Bütçeleme ve analiz: Müşteriler belirleyecekleri aylık bütçeleri gerçek-zamanlı takip edebiliyor ve harcamalarını görerek istemeleri halinde daha planlı hareket edebiliyor.

Kredi kartları: Üst düzey güvenlik sunan kredi kartları 150’den fazla ülkede düşük döviz kuru ücretleri ile kullanılabiliyor.

Çocuklara özel hesap: Ebeveyn kontrolündeki çocuk hesapları ile küçüklerin para yönetimi anlayışına katkı sağlanıyor.

Ön ödemeler: İleride yapacağınız alımlar için belli ücretler, hesabınızdan “ceplere” aktarılıyor, böylece faturaları ıskalamıyorsunuz.

Hisseler: Aylık ödeme limitiniz üzerinden hisselere yatırım yapabiliyor ve hisse borsalarını güncel haberler ile uygulama üzerinden takip edebiliyorsunuz.

Kripto para yatırımları: Revolut uygulaması ile 30’ün üzerinde kripto paraya doğrudan yatırım yapılabiliyor.

Altın: Altın ve gümüş gibi varlıklar üzerinde işlemleri Revolut uygulaması ile yapmak mümkün.

Kasa: Tasarruf hesabı olarak düşünülebilecek bu içerik, 30’dan farklı dövizde para saklamanızı sağlıyor.

Para üstü tasarrufu: Tüm alışverişlerin ödemeleri en yakın tam sayıya yuvarlanıyor. Aradaki fark ise tüketiciler için birikime dönüşüyor. İlham dolu bir başka uygulama.

Grup faturaları: Topluca ödenecek faturalarda Revolut, payınıza düşen miktarı hesapladığı gibi ödeme geciktiğinde sizi ‘kibarca’ uyarıyor.

Üyelikler: Üyelikler içeriği üzerinden kullandığınız tüm hizmetleri, otomatik ödeme talimatlarını ve süresi geçmiş üyelikleri görebiliyor ve gerekli işlemleri yapabiliyorsunuz.

Revolut’un sunduğu diğer yenilikler arasında birçok markadan indirim kazanma, işlem ücreti ödemeden bağışta bulunma, yurt dışındayken acil durumdan ortopediye kadar sigortalanma ve haftalık yaklaşık $1,5 ücretle mobil cihaz sigortası yaptırmak da bulunuyor.

Neler eksik? 

Revolut, hesaptan bağımsız işleyen bir bankacılık hizmeti olduğu için geleneksel bankacılıktan doğan belli standart işlemlerde eksik kalabiliyor. Bankacılık lisansı bulunmasına rağmen hesap hizmeti sunmayan Revolut, bu yüzden teminat ve bekleyen emir gibi içeriklere sahip değil. Ayrıca otomatik ödeme talimatları sadece euro ve sterlin ile kısıtlı.

Revolut’un bir diğer eksisi, müşteriden bağımsız güvenlik sebepleri nedeniyle geçici olarak hesapların dondurulabilmesi.

Son sözler…

Revolut’un en geniş özellik yelpazesine sahip dijital banka olduğunu belirtmemiz gerek. Sık seyahat edenler için en iyi seçim olarak gösterilen dijital banka, aynı zamanda en hızlı büyüyen FinTech’lerden biri. 2018’de Avrupa Merkez Bankası‘ndan bir challenger bank lisansı da alan Revolut, segmentin öne çıkan yıldızlarından.

Revolut, 2021’de şirketi 33 milyar dolar toplam değere ulaştıran 800 milyon dolarlık C Serisi fon topladı. Fon, SoftBank Vision Fund ve 2021’de adından çokça söz ettiren Tiger Global tarafından yönetildi. Şimdiye kadar 1,7 milyar dolar yatırım alan başarılı FinTech, adından söz ettirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Buraya tıklayarak/dokunarak Revolut yöneticilerinin isimlerini görebilir, LinkedIn profillerine ulaşıp kendileri ile bağlantı fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.

“İlham Veren FinTech’ler” köşemizin sıradaki konuğu Starling Bank olacak…
İlham Veren FinTech’ler: Monzo’yu henüz okumadıysanız buraya tıklayın/dokunun.

Takipte kalınız…

KaynakRevolut