Birleşik Krallık’ta tüm finansal işlemler arasındaki BNPL oranı yüzde 5 seviyesinde. İşte detaylar…
Avrupa’da değişen finansal faktörlerle birlikte ortaya çıkan Buy Now Pay Later – BNPL, yani Türkçe karşılığı ile şimdi al, sonra öde konsepti, esasen dünyanın geri kalan birçok ülkesinde uzun yıllardır yaygın. Örneğin BNPL, Avustralya’da tüm finansal işlemlerin yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu kapsamdaki bir araştırmaya göre ise Avrupa’da finans sisteminin lider ülkelerinden Birleşik Krallık’ta aynı oran yüzde 5 seviyesinde.
Üstelik 2021 yılına dair bu oran, 2020 yılına göre yüzde 60’lık hatırı sayılır bir artış neticesinde oluşmuş. Yine de bu noktadaki gelişimin, 2021’e göre yoğun şekilde negatif gösterge sunan finansal koşullar neticesinde Avrupa kıtasında 2022’de de devam etmesi bekleniyor.
Öte yandan uzmanlar, çekirdek bir piyasa varlığı elde edilmediği sürece BNPL piyasasında hayatta kalmanın zor olduğunu belirtiyor. Bu yüzden piyasaya ayak uydurabilmek için fazlasıyla yatırım yapmak gerekiyor ve ciddi yatırımlar da yapılıyor…
Piyasadaki kaygılar yatırımcıların küresel alanda BNPL girişimlerine büyük yatırımlar yapmasına mani olmadı. Bu esnada, Visa, Mastercard, Barclays, PayPal, Revolut ve Monzo, BNPL pastasından dilim koparabilmek için savaşıyor.
BNPL nasıl daha fazla gelişir?
Birleşik Krallık gibi ABD’deki BNPL piyasasının da Avustralya’ya kıyasla küçük kalmasına karşın analistler piyasanın oldukça zorlu olduğunu belirtiyor. ABD piyasasının da rekabetçi olduğu ve müşterilerden işletmelere kadar değişen faktörler bulunduğu ifade edilirken, Klarna gibi büyük şirketler değişken ekonomiler üzerinden daha fazla ücret kesebiliyor.
Hisse fiyatlarındaki karmaşıklığın ise piyasanın sürdürülebilirliği açısından iyi bir tabloyu temsil ettiği düşünülüyor. Sebebi, yatırımcıların giderek daha fazla denetimine maruz kalmaları, şirketlerin sadece uluslararası alanda yayılarak kar artırmalarına izin vermiyor. Tersine, uzun dönem karlılık için sürdürülebilirliğe odaklı yol haritaları çizmeleri gerekiyor.