Birleşik Krallık Hükümeti, düzenlemeye tabi olmayan şimdi satın al sonra öde sektörünü çökertmek için uzun zamandır beklenen kurallar istişaresini başlattı.

Yoğun bir şekilde takip edilen istişare, BNPL firmalarının Mali Davranış Otoritesi’nin gözetimi altına alınmasını önerecek ve tüketicilere, şikayetlerini Mali Ombudsman’a bildirme hakkı verecek.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında hükümet, kredi verenlerin, kredilerin tüketiciler için karşılanabilir olduğundan emin olmak için kontroller yapmaları gerekeceğini ve BNPL reklamlarının adil, net ve yanıltıcı olmamasını sağlamak için mali promosyon kurallarının değiştirileceğini söylemişti. Kampanyacılar, iki ay süren mevcut istişare ve ardından uzun bir yasama süreci ile reformları yasalaştırmanın yavaş hızından şikayet ettiler.

Muhalefet İşçi Partisi Milletvekili Stella Creasey, konuyla ilgili olarak: “Sonunda ombudsmanı getirmeyi kabul eden hükümet, gerekli düzenlemeyi hızlandırmalı, çünkü şu anda milyonlarca insan bu şirketlere borçlu. Bu yağmacı firmaların, yaşam maliyeti krizi sırasında, ay sonunda çok fazla borçla mücadele eden insanlardan kâr elde etmeleri için bir yıl daha bekleyemeyiz.” ifadelerini kullandı.

NerdWallet’teki kişisel finans uzmanları tarafından yakın zamanda hazırlanan bir rapor, şu anda borçlu olan İngiltere’deki altı tüketiciden birinin (%15) Klarna veya Clearpay gibi Şimdi Satın Al, Sonra Öde sağlayıcılarına borçlu olduğunu ortaya çıkardı.

Birleşik Krallık merkezli firma Zilch’in CEO’su ve kurucu ortağı Philip Belamant ise şöyle diyor: “Uzun süredir tüm endüstrinin, halihazırda milyonlarca müşterimize sağladığımız aynı yüksek düzenleyici standartlara tabi olması için çağrıda bulunuyoruz. Pek çok firma yasal düzenlemelere sözde hizmet etti ancak henüz harekete geçmedi

Hükümet, yeni kuralların yaklaşık 10 milyon tüketiciyi “sınırsız borçlanmadan” korumaya yardımcı olabileceğini tahmin ediyor.

Avustralyalı yetişkinlerin yüzde 30’u BNPL kullanırken “kaygı” hissediyor

KaynakFinextra