Spekülasyonlar artarken iflas riski taşıyan bankalar hakkında tahminler paylaşılmaya başlandı…
ABD’de geçtiğimiz hafta ülkedeki orta büyüklükteki bankalardan Silicon Valley Bank’in (SVB) gerçekleşen ani iflası, çalkantılı sürecin başlangıcı oldu… ABD Hükümeti, 250 bin doları aşan mevduatların da banka müşterilerine ödeneceğini duyurarak tansiyonu düşürmeye çalışsa da New York merkezli Signature Bank’in de iflas etmesi, yine kısa süre önceki Silvergate Bank iflası ile birlikte krizin iyiden iyiye derinleştiğini gösterdi.
Bu arada Silicon Valley Bank söz konusu olduğunda Hükümetin hızlıca aldığı karar hayati önemli, zira çoğu startup olan banka müşterilerinin sadece yüzde 2,7’sinin mevduatları 250 bin dolar ve altındaydı. Eğer ABD Hükümeti 250 bin doların üzerini de garanti kapsamına almasaydı SVB müşterilerinin yüzde 97,3’ü bankanın iflasından dolayı maddi kayıp yaşayacaktı…
Devam ediyoruz…
Gelişmelerin ardından ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Fed Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, halkın bankacılık sistemine olan güvenini güçlendirerek ABD ekonomisini korumaya yönelik kararlı adımlar atıldığı, bu adımların da ABD bankacılık sisteminin, güçlü ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik edecek şekilde mevduatları koruma ve hanehalkları ile işletmelerin krediye erişimini sağlama yönündeki hayati rollerini yerine getirmeye devam etmesini sağlayacağı kaydedildi.
Ayrıca ABD Hazine Bakanı Yellen; SVB’yi kurtarmayacaklarını, ancak mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve krizin sağlam bankalara sıçramaması için çalıştıklarını bildirdi.
> Silicon Valley Bank iflası hakkında daha fazla detay için buraya tıklayabilirsiniz.
ABD Başkanı Biden’dan güven mesajı
Joe Biden’dan da biraz gecikmeli de olsa açıklamalar geldi… ABD Başkanı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, “Amerikan halkı ve Amerikan şirketleri, banka mevduatlarının ihtiyaç duyduklarında orada olacağına emin olabilirler” ve “Daha büyük bankaların gözetimini ve düzenlemesini güçlendirmeye yönelik çabalarımızı sürdürmeye kararlıyım, böylece bir daha bu duruma düşmeyiz.” ifadelerini kullandı.
Moody’s: Avrupa bankaları etkilenmez
Global yansımalar konusu gündemde kendini açıkça gösterdi. Bu kapsamdaki ilk açıklamalar da geliyor, örneğin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, kesin bir dille Avrupa bankalarının tahvil portföyleri açısından zarara uğrama olasılığının bulunmadığı tahminini kamuoyuyla paylaştı.
Yapılan açıklamada Avrupa bankalarının, iflas eden ve merkezi ABD’de bulunan SVB ile benzer şekilde tahvillerini zararına elden çıkarmak zorunda kalmasının söz konusu olmadığı, bankaların elindeki tahvillerin 3’te 1’inin vadesinin gelecek 2 yıl içerisinde dolacağı, böylelikle varlık satma ihtiyacının da azalacağı konularına vurgu yapılarak şöyle devam edildi: “Sağlam likidite ve finansman profillerine, nakit varlıklarına ve istikrarlı mevduat tabanlarına dayanarak büyük Avrupa bankalarının, tahvillerini zararına satma olasılığına karşı genel olarak iyi bir konumda olduklarını düşünüyoruz.”
Devamı gelecek mi?
Spekülasyonlar artarken iflas riski taşıyan bankalara ilişkin tahminler de artıyor… Western Alliance Bank, First Republic Bank, Customers Bank, Sandy Spring, New York Community Bank, First Foundation, Dime Community, Pacific Western Bank, Metropolitan Bank, Prosperity ve Ally Financial’ın (Delaware) iflas edebilecek sıradaki ABD’li bankalar olabileceği iddiaları özellikle sosyal medyada geniş yer buluyor.
Son olarak haftanın ilk işlem gününde New York Borsası açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,28 değer kaybıyla 31.819,93 puana geriledi.
S&P 500 endeksi yüzde 0,69 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,87 düştü.