Sermaye Piyasayı Kurulu (“SPK”), kripto varlık alanındaki ilk ilke kararını kripto platformlarının kuruluş esaslarına ilişkin olarak açıkladı. Detaylar şu şekilde…
İlke kararının “Platformları”, yani “kripto varlık alım satım, ilk satış, dağıtım, takas, transfer ve saklama işlemlerini gerçekleştiren kuruluşları” kapsadığı gözüküyor. Kanun lafzından yola çıkılacak olursa kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşların ise bu ilke kararına tabi olmadığı sonucuna varılabilir. Ancak bu konuda SPK’nın sonraki açıklamalarını izlemek gerekir.
Sektör Profili ve Beklentiler: SPK, bugüne kadar yapılan başvurular üzerinden bir sektör profili oluştruduğunu ve geçiş sürecinde sağlam kurumsal yapıya sahip, mali ve teknik açıdan güçlü platformlar beklediğinin altını çiziyor.
Kuruluş Şartları: Platformların; Asgari 50.000.000 TL sermayeye sahip olmaları, bunun nakden ödenmiş olması ve payların tamamının nama yazılı olması, Ticaret unvanlarında “kripto varlık alım satım platformu” ibaresi yer alması Esas Sözleşmelerinin faaliyet konusu ile sınırlı olması gerekiyor.
Ortaklar ve Kurucular: Platformların ilk derece kurucu ortakları, nitelikli pay sahipleri ve imtiyazlı pay sahipleri olan ortakları için Kanun kapsamında belirlenen şartların kuruluş izni için geçerli olduğu ifade edilmiştir. Bu kapsamda SPK’nın sadece ilk seviyede değil, tabiri caizse “arka taraftaki” ortaklara ilişkin de belirgin koşulların varlığı aradığı görülmektedir.
Yöneticiler; yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve yetkili personel olarak tanımlanmıştır.
Başvuru ve Lisans Süreci:
– Platformlar’ın, kuruluş şartlarına uygun olarak hazırladıkları esas sözleşme ve belgelerle SPK’ya başvurmaları gerekiyor.
– Lisans süreci, bankacılık sektöründe olduğu gibi “kuruluş” ve “faaliyet” izni olarak ikiye ayrılmıştır.
Geçiş ve Uyum:
– Kurula bugüne kadar başvuru yapmış şirketlerden başvuru tarihi itibarıyla herhangi bir müşterisi ve/veya müşterilere ait saklama bakiyesi bulunmayan şirketlerin beyanlarının Kanun’da öngörülen şartı sağlamadığı dikkate alınarak başvurularının işleme alınmadığı;
– Kurul’un 02.07.2024 tarihli duyurusunda yer alan Ek/2 Formunu göndermeyenlerin ve Ek/1’in belge listesinin (3) ve (4) numaralı maddelerinde talep edilen açıklama ve belgeleri eksik veya yetersiz iletenlerin başvuruları işlemden kaldırılacağı; ancak bu belgelerin dışındaki belgelerin eksikliklerin talep tarihinden 15 gün içerisinde giderilmesi halinde “Faaliyette bulunanlar Listesi”ne alınabileceği belirtilmiştir.
– Diğer Eksik belgeleri 15 gün içinde tamamlayanlar ise “Faaliyette Bulunanlar Listesi”ne alınabilecektir.
Listede yer alan şirketler, 08.11.2024 tarihine kadar SPK’ya başvurarak şartları sağlamalıdır.
Detaylı bilgi ve belgeler için buraya tıklayarak SPK’nın resmi duyurusuna göz atabilirsiniz.