İngiltere hükümeti geçtiğimiz günlerde sektörü düzenlemeye yönelik açıkladığı tedbirler kapsamında, “şimdi al, sonra öde” (BNPL) şirketlerinin satın alınabilirlik kontrolleri yapmasını, süreçlerin Mali Davranış Otoritesi (FCA) tarafından onaylanmasını, ayrıca reklamların adil ve net olmasını sağlamaya yönelik bir dizi strateji duyurdu.

Düzenlemeye tabi olmayan BNPL şirketleri, genellikle giyim gibi perakende mallar için ödemeleri yayan ve hükümete göre hızla popülerlik kazanan faizsiz kısa vadeli krediler sunuyor.

Maliye Bakanlığı Ekonomi Sekreteri John Glen konuyla ilgili olarak: “Şimdi al, sonra öde, mali durumunuzu yönetmenin yararlı bir yolu olabilir, ancak insanların yeni ürünleri ve hizmetleri uygun korumalarla birlikte benimsemelerini sağlamamız gerekiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Hükümet, bu yılın sonuna doğru yasa taslağıyla ilgili bir istişare yayınlayacağını ve daha sonra 2023 yılının ortasına kadar yasaların ayrıntılarını doldurmak için kullanılan ikincil mevzuatı çıkaracağını söyledi. Bundan sonra FCA’in sektöre ilişkin kurallarına danışacağını da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz Şubat ayında FCA, BNPL şirketleri Clearpay, Klarna, Laybuy ve Openpay’den, müşterilerine verebileceklerini potansiyel zararı tespit ettikten sonra sözleşmelerini değiştirmelerini istemişti. Bu şirketler İngiltere’nin tüketici hakları yasasını kullanmak zorundaydı.

BNPL iş modeli, faiz oranlarının çok düşük olduğu zamanlarda ortaya çıkmıştı, ancak faiz oranlarındaki sürekli artış beklentisi sektör için sorun yaratabilir. BNPL ile ilgili en büyük soru işaretlerinden birisi de BNPL ile borçlanan müşterilerin bu ödemeleri yaparken zorlanmaları.

Geçtiğimiz hafta İngiltere, kuralları basitleştirmek ve maliyetleri düşürmek için onlarca yıllık tüketici kredisi yasasını, yıl sonuna kadar bir kamu istişaresiyle güncelleyeceğini açıkladı.

BNPL nedir?

KaynakReuters