Uzun süren noel tatili sonrası Alman FinTech ekosistemi 2023 sezonunu hızlı açtı. Gelin öne çıkan gelişmelere beraber göz atalım…

Neobanka Ruuky İflas Bayrağını Çekti

13-25 yaş arası gençleri yani Z Kuşağını hedefleyen Alman neobanka Ruuky, ocak ayında iflas ettiğini duyurdu. 250 bin müşteriye sahip FinTech, iflas açıklamasında mevcut yatırım ortamında yeni sermaye bulamadığı için bu kararı aldığını vurguladı.

Her ne kadar girişim beklenilen büyümeyi gerçekleştirememiş olsa da iflas Ruuky için bir son değil. Yapılan açıklamalara göre girişimi devralmak için başvuruda bulunan yirmi adet ilgili bulunmakta ve satın alma müzakereleri devam ediyor.

Satın alma ve devralma süreci sonrasında Ruuky’nin başarılı bir kurumsal markaya dönüşmesine şahit olabiliriz…

Alman Neobanka N26 Kripto Hizmeti Kapsamını Genişletiyor

Alman neobanka N26, geçen sene Avusturya ile başlayan kripto alım satım hizmeti serüveninin kapsamını Almanya, İsviçre, Belçika, Portekiz ve İrlanda’yı kapsayacak şekilde genişletti.

N26 yeni ürün ve hizmet kapsamındaki büyümesini hızla sürdürse de bankaya geçen sene BaFin tarafından getirilen yeni müşteri edimi sınırlandırması devam ediyor. 

Commerzbank Wirecard Zararlarını Hafifletmeye Çalışıyor

Almanya’nın en büyük özel bankalarından biri olan Commerzbank Wirecard çöküşü sebebiyle yaşadığı 200 Milyon avro kaybın hesabını sormak için Wirecard’ın denetleme sürecini yöneten denetim firması EY’a karşı dava açtı.

Wirecard davasında görülen ilk duruşmalar kapsamında yapılan ön saptamalara göre denetleme firmalarının özeni ile yaşanan dolandırıcılığın önlenmesi mümkündü.

PayPal Alman Rekabet Kurulu’nun Merceği Altında

Alman Rekabet Kurulu, ödeme fiyatlandırma uygulamaları sebebiyle PayPal’a soruşturma başlattı. Kurul, ödeme şirketinin rakip ödeme şirketleri ve fiyatlandırma rekabetini engellediği ve pazar egemen pozisyonunu kötüye kullandığı kanaatinde.

PayPal aslında Almanya’da en yaygın kullanılan online ödeme hizmeti ve pazarda yaygın kullanılan nadir BigTech örneklerinden. Bu sebeple de fahiş ücretlendirme kapsamında yürütülen bu soruşturmanın sonuçları tüm ödeme hizmetleri ekosisteminde dengeleri değiştirebilir.

 

enflasyon nedir

2023’te Finansal Sektörü Bekleyen Tehlikeler

2022 yazında yapılan saptamalara göre 2023 kışının Alman ekonomisinde ciddi bir daralma ile başlaması gerekiyordu. Alman ekonomisi şu an beklenenden iyi bir çizgide seyretse de BaFin’e göre global gelişmeler sebebiyle finansal sektörü bekleyen tehlikeler sadece ekonomik değil.

Alman bankacılık sektörü Ukrayna’nın işgali, enerji krizi, enflasyon ve artan faizlere rağmen stabil kalmış olsa da yasa koyucular sektörün bu sene boyunca yakından takip edilmesi gerektiğine inanıyor. Nitekim BaFin, 2023 için öngördüğü riskleri açıklayan “BaFin Eksenindeki 2023 Riskleri“ isimli raporunu 23 Ocak’ta bir basın toplantısı aracılığıyla kamuoyuna tanıttı. Rapora Göre Alman finansal piyasalarını etkilemesi muhtemel risklerin altı ana başlıkta toplanması mümkün:

  • Faizlerdeki önemli oranda ve ani iniş ve çıkışlar,
  • Emlak piyasalarındaki düzeltmeler,
  • Alman şirketlerinin kredi ödemelerinde temerrüde düşmesi,
  • Ciddi sonuçlar doğurabilecek siber saldırılar,
  • Uluslararası finansal piyasalardaki önemli düzeltmeler,
  • Kara paranın aklanmasının önlenmesi konusundaki yetersiz önlemler.

BaFin’e göre ilk dört başlığı temsil eden riskler halihazırda yükselişte. Rapor uyarınca BaFin finansal sektörde faal, kripto vesayet ve ödeme şirketleri dahil tüm şirketlerin bu başlıklardaki risklerle baş etmek için yeterli (kredi risk yönetimi, siber güvenlik vs.) altyapısı olup olmadığını kontrol edecek. Bu kapsamda, finansal hizmet sağlayıcıların çalıştığı outsourcing şirketler de yakından incelenecek.

Raporda yapılan açıklamalar uyarınca ödeme sağlayıcı şirketleri ve kripto hizmet sağlayıcıları kara paranın aklanması konusunda ciddi bir tehdit unsuru oluşturuyor. BaFin bu sebeple bu şirketlerin üzerine özel bir ilgiyle eğileceğini açıkça belirtmiş. BaFin’in ayrıca finansal sektörde 75 adet özel denetim gerçekleştirmesi bekleniyor.

BaFin’in bu şekilde bir çalışma yapması bu sene içerisinde üzerine eğileceği şirket ve faaliyet türlerini ilan etmesi olarak değerlendirilebilir. Bu sebeple bu sene ilk defa lisans başvurusu yapacak veya BaaS şirketleri ile çalışacak girişimlerin özellikle kara para aklamasının önlenmesi, siber güvenlik ve risk yönetimi konularına yatırım yapmalarının faydalı olacağını düşünüyoruz.

BaFin FinTech Cadı Avına Devam Ediyor

BaFin her ne kadar bu sene FinTech dahil finansal hizmet sağlayıcılarının üzerine eğileceğini “BaFin Eksenindeki 2023 Riskleri“ raporunda vurgulamışsa da aslında teknoloji oyuncularına duyulan bu ilgi yeni değil.

Wirecard’ın çöküşü sonrasında denetim mekanizmalarını hızlandıran ve pazardaki tüm oyuncuları tek tek mercek altına alan BaFin’in N26 dahil çeşitli bankalara uyguladığı kısıtlamalardan sonuncusunun muhatabı Solaris oldu. Ocak ayı itibariyle Berlin merkezli şirketin yeni (kurumsal) müşteri almadan önce BaFin’den izin alması gerekiyor. Bu da Solaris ile entegrasyona başlayacak ya da sözleşme yapmaya hazırlanan her girişim ve kurumsal şirketin tek tek BaFin merceğinden geçeceği anlamına geliyor. Bu ek denetim ve due diligence süreçleri sebebiyle entegrasyon ve onboarding süreçlerinin yavaşlaması olası.

Pazarda Rekabet Kızışıyor: Trade Republic Banka Oluyor

Global FinTech ekosistemine paralel şekilde Alman FinTech ekosistemi de inişli çıkışlı bir portre çiziyor. Yine de piyasada olumlu gelişmeler de yaşanmakta.

Medyadaki haberlere göre 2021’de %250 büyüme kaydeden neobroker Trade Republic, mevduat ve kredi hizmetleri sunabilmek için bankacılık lisansına başvurdu.

2021’de 100 Milyon avroya yakın komisyon geliri yaratan Berlin merkezli girişimin bankacılık hizmetleri sunmasıyla beraber FinTech piyasası kızışabilir. Eylül 2022’de yapılan açıklamalara göre neobroker girişimin 2 Milyon müşterisi var.

Alman piyasasında kısa sürede güçlü bir marka yaratabilmiş Trade Republic’in banka olmasının rekabet dengelerini değiştirmesi muhtemel. Bu da özellikle Türkiye’den gelerek Almanya’da ödeme ve bankacılık hizmetleri sunmaya hazırlanan yatırımcı ve girişimcilerin planlamalarında göz önüne alınması gereken bir gelişme. Bu sebeple piyasa giriş çalışmalarını sürdüren girişimcilere ürün ve pazarlama programlarını dikkatle hazırlamalarını ve uzmanlardan destek almalarını öneriyoruz.

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Ş. Elif Kocaoğlu Ulbrich, Galatasaray Üniversitesi’nden Özel Hukuk ve WHU – Otto Beisheim School of Management’tan İşletme Yüksek Lisans derecelerine sahiptir ve ilaveten Jean Monnet, Joachim Herz Stiftung bursiyeridir. İstanbul ve Ankara’da muhtelif uluslararası hukuk bürolarında altı seneden fazla avukat olarak çalıştıktan sonra, Denizbank A.Ş. ile başlayan bankacılık ve finans kariyerine 2013 itibariyle Hamburg ve daha sonra Berlin’deki FinTech startuplarında (FinLeap, Cringle, Lendico) iş geliştirme, proje yönetimi, FinTech regülasyon ve lobi faaliyetleri alanlarında uzmanlaşarak devam etmiştir. FINTECH Circle ve Wiley iş birliğiyle 2020’de yayımlanması planlanan The PAYTECH Book, The AI Book ve The LegalTech Book kitaplarında eş yazar olan Kocaoğlu Ulbrich, kurucusu olduğu Berlin merkezli Contextual Solutions aracılığıyla 2019'dan beri danışmanlık, eğitim ve yayım hizmetleri sunmaktadır.