Almanya’nın dijital transformasyon konusunda tutucu olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu durumun bürokrasi ve kültürel yapıdan kaynaklandığı düşünülse de Nisan ayında açıklanan bir araştırma tüketicilerin duruma olan katkısını gün yüzüne çıkardı…
Alman Federal İstatistik Ofisi yaptığı açıklamada 16 ve 74 yaş arasındaki Almanlar arasında yapılan araştırma sonucunda ülkede 3,4 milyon kişinin (%6) daha önce hiç internet kullanmadığını ortaya koydu. Bu da dijitalleşme sürecinde karşılanan direncin iki taraflı olduğunu gösteriyor.
Her ne kadar Portekiz ve Yunanistan’da bu oran %14’lere kadar çıksa da nüfus yoğunluğunun azlığı ve bu ülkelerin AB ekonomisindeki (kısıtlı) yeri sebebiyle bu durumun sonuçları Almanya’daki kadar önemli olmayabilir.
Nisan ayında Almanya’da raporlanan diğer gelişmeler ise şu şekilde:

– Federal Ziraat Bilgi Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre 2022’de Alman tüketicilerin yıllık et tüketimi rekor seviyelere gerilerken bitki bazlı ikamelere talep %6 arttı. Et tüketimdeki düşüşün sürdürülebilirlik ya da enflasyon sebepli fiyat artışlarından olması mümkünken bu düşüşün ilerleyen dönemlerde artarak devam etmesi bekleniyor.
– Almanya Nisan ayı ortasında son üç nükleer santralini de kapatarak 60 yıllık nükleer enerji yolculuğuna son verdi. Bu değişimin yaratacağı boşluğun yenilenebilir enerjiyle kapatılması planlanıyor.
– 2022’de Almanya’da çevirim içi mesaj dolandırıcılık aktivitelerin tüketicileri yirmi iki milyon avro tutarında dolandırdığı ortaya çıktı.
– 2023 sonlarına doğru Almanya’da esrarın yasallaştırılması planlanıyor. Bu yasallaştırılma ile esrar kullanımı kapsamındaki suçların azaltılması, kullanıcılar için daha güvenli koşullar yaratılması ve yıllık 4,7 milyara yakın kamu fonunun ve 27.000 yeni iş pozisyonunun yaratılması bekleniyor.
– Almanya’da e-scooter kullanımının 2020’ye kıyasla beş kat daha fazla kazaya yol açtığı belirtiliyor. Amerika’dan sonra en büyük e-scooter pazarının Almanya’da olması sebebiyle Paris’tekine benzer bir yasaklamanın şu aşamada gündemde olmadığı görüşü yoğunlukta ise de kullanıma dair kısıtlamalar ve kullanıcılara lisans zorunluğu getirilmesi ihtimaller arasında değerlendiriliyor.
Teknoloji ve Finans Ekosistemi
Ernst and Young’a Almanya Yasağı
Batık ödeme hizmet sağlayıcısı Wirecard denetimlerindeki ihmallerinden dolayı zor durumda olan ve Almanya’daki Commerzbank, DWS, KfW gibi büyük müşterilerini kaybeden denetleme firması EY’ın Almanya’da iki sene kamuoyunu ilgilendiren şirketler ile çalışması yasaklandı.
Öte yandan eski CEO Markus Braun’un sanık olarak yargılandığı Wirecard duruşmaları Nisan ayında da devam etti. Kulislerde sanıkların suçlamaları sebebiyle Markus Braun’un ciddi baskı altında olduğu konuşuluyor.
Robinhood Avrupa’ya Geliyor
Finanz Forward’ın haberine göre Amerika’nın meşhur neobroker’ı Robinhood Avrupa’ya gelmek için hazırlık halinde. An itibariyle Robinhood’un Almanya’da faaliyete geçmek için gerekli lisansa sahip olmadığı için pazarda reklam yapmaksızın pasif müşteri kazanımı yaptığı biliniyor. Geçen sene İngiltere’de bir kripto servis sağlayıcısını satın alarak pazara giren şirketin Alman pazarına girmesi halinde Trade Republic gibi güçlü yerel rakiplerin ne yapacağı şimdiden merak konusu.
Allianz N26 Hisselerini Satıyor
Münih merkezli sigorta devi Allianz’ın yatırım kolu Allianz X, N26 hisselerini satmayı planladığını açıklayarak Berlin merkezli FinTech’in durumu ile ilgili spekülasyonlara yol açtı. Kaynaklara göre son iki senede Allianz’ın N26 hisseleri 2/3 oranında değer kaybetti.
E-ticaret Oranlarında Değişiklikler
Alman elektronik ticaret ürün satışları 2023’ün ilk çeyreğinde %15 düştü. Bu düşüşün en çok moda sektörü tarafından hissedildiği düşünülüyor. Öte yandan, aynı dönemde tatil rezervasyonları ve benzer dijital hizmetlerin (%28) ve online restoran siparişlerinin (%3,7) arttığı raporlandı. Bu durum tüketicilerin acil olmayan alışverişleri ertelediği şeklinde yorumlanırken uzmanlar sene içerisinde elektronik ticaret sektöründe bir konsolidasyon yaşanacağını düşünüyor.
Diğer Gelişmeler
– Solarisbank ile BaFin arasındaki soğuk savaş devam ediyor. Medya kuruluşu finanz-szene bu durumun sebep ve sonuçlarını değerlendirdiği kapsamlı bir yazı yayımlayarak durumu değerlendirdi.
– Deutsche Bank, Moskova ve St. Petersburg’daki son yazılım teknoloji merkezlerini kapatarak Rusya’daki IT operasyonlarına son verdi.
– Sürdürülebilirlik konusunda güçlü bir mesaj vermek isteyen ödeme şirketi SumUp “Gezegen İçin %1” isimli bir kampanya başlatarak bu kapsamda ödeme terminallerinden kazandığı gelirin %1’ini STK’lara bağışlayacağını ilan etti.
– N26 şirketin %4’ünü (71 kişi) işten çıkarıyor.
– Almanya’nın en büyük bankaları mevduat token’larını deniyor
– Deutsche Bank iştiraki DWS, bir süredir due diligence sürecinde olduğu kripto çözümleri sağlayan Tradias yatırımından vazgeçti.
– Üç kamu şirketi Postfinance, Swiss Post ve Swisscom ortak elektronik imza çıkarma hazırlığına girdi.
– Berlin merkezli FinTech Mambu, Orange Bank ile olan iş birliği kapsamında Fransa’ya açılmaya hazırlanıyor. Mambu ayrıca Bitpanda ile yaptığı anlaşma sayesinde yakında müşterilerine kripto investment-as-a-service ürünleri sunmaya başlayacak.
– Payment and Banking kaynaklı habere göre flas bayrağını çeken ve aylardır alıcı arayan Ruuky’nin Blau Direkt tarafından satın alınarak hikâyede mutlu sona ulaşıldığı öğrenildi.
BaFin Gelişmeleri
– BaFin Landesbank Berlin’i “insider bilgi ile bir finansal ürünün fiyatını etkileyebilecek bir insider bilginin dışarı çıkarılması” ve bu kapsamda Market Abuse Regulation’un ihlali iddiasıyla bir milyon avroluk cezaya çarptırdı.
– BaFin Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) tarafından DLT pazaryerlerinde kullanılması gerektiği belirtilen form, format ve taslakların Almanya’da da kullanılacağını duyurdu.
– 20 Eylül’de yapılması planlanan ve Alman finans sektörü ve regülasyonlara dair önemli başlıkların tartışılacağı BaFinTech 2023 konferansına katılım için son başvuru tarihi 16 Mayıs.
Yatırım Turları
– Trade Republic, N26, Qonto gibi girişimlere RegTech desteği veren Hollandalı Fourthline, Nisan ayında 50 milyon avroluk bir yatırım turu tamamladı,
– Berlin’li DeFi girişimi Li.fi 17,5 milyon avro yatırım aldı,
– Bir başka DeFi girişimi olan M^Zero Labs 22.5 milyon dolar yatırım aldı,
– Bir kişisel finans yönetimi aplikasyonu olan Finanzguru PayPal Ventures’tan 13 milyon avro yatırım aldı.
Alman ekosistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve pazara hazırlanmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.