Berlin merkezli yeni nesil mobil banka N26, “İlham Veren FinTech’ler” köşemizin yeni konuğu oluyor. Başarılı FinTech’i tüm ayrıntıları ile mercek altına alıyoruz…

Almanya-Berlin merkezli yeni nesil bankacılık platformu N26, sadece dijital kanallar üzerinden hizmet sunuyor. 2013 yılında bankacılık ekosistemdeki diğer bankalar iş birliği yapan bir FinTech olarak, Valentin Stalf ve Maximilian Tayenthal tarafından kurulan girişim, 2016 yılında Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Almanya Federal Finansal Denetleme Otoritesi’nden bankacılık lisansı aldı ve tam bir banka olarak faaliyet göstermeye başladı.

Avrupa’da 20’den fazla ülkede hizmet sunan yeni nesil mobil bankanın dünya çapında yedi milyon müşterisi bulunuyor. Ayrıca Berlin, Barselona, Madrid, Milano, Paris, Viyana, New York ve São Paulo gibi şehirlerde 10 farklı ofiste çalışan 80 farklı milletten bin 500 çalışanı var.

2021’de Coatue ve Third Point Ventures’dan aldığı 900 milyon dolarlık yatırımla değerlemesini 9 milyar dolara çıkaran N26, yılın en çok yatırım alan 10 FinTech girişiminden biri oldu. Son olarak geçtiğimiz aylarda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kapısını çaldığı yönünde haberler çıkan başarılı FinTech, Türkiye pazarına girme konusunda istekli gibi görünüyor.
Peki N26’nın dönüm noktaları neler, nasıl hesap açılıyor, özellikleri ve sunduğu artılar neler?

Dönüm noktaları…

2013
Valentin Stalf ve Maximilian Tayenthal tarafından dünya çapında milyonlarca kişi için bankacılığı daha kolay ve şeffaf hale getirme esasıyla kuruldu.
Avrupa’nın ilk mobil bankası olduğunun altını çizelim.

2015
Almanya ve Avusturya’da N26 banka hesabı açma hizmeti ücretsiz şekilde başlatıldı.

2016
Avrupa Merkez Bankası’ndan tam bankacılık lisansını aldı.

2017
Her yaşam tarzına uygun özel avantajlara sahip “Premium” hesap hizmeti N26 Metal’i tanıttı.

2019
300 milyon dolarlık D Serisi finansman ve buna ek olarak 170 milyon finansman duyurusunu ile değerlemesini 3,5 milyar dolara çıkardı.

2021
Berlin, Barselona, Madrid, Milano, Paris, Viyana, Amsterdam, Belgrad, New York ve Sao Paulo’daki ofislerinde 80’den fazla milletten oluşan bir ekiple 25 pazarda 7 milyon müşteri sınırını aştı.

2019’da 3,5 milyar dolar değerlemeye sahip olan N26’nın değerlemesi, sadece 2 yıl sonra 9 milyar dolara ulaştı.

N26’da hesap açmak

FinTech, akıllı telefon üzerinden birkaç dakikada çevrimiçi hesap açılmasına olanak tanıyor.  Dünyanın her yerinden hesap açılabiliyor. Tek ihtiyaç, kameralı bir telefon.

Öncelikle N26 uygulaması indiriliyor, istenen kişisel bilgiler girildikten sonra, telefonla pasaport fotoğrafı ile bir selfie çekiliyor ve uygulama üzerinden gönderim sağlanıyor. Sonrasında hesp dakikalar içerisinde açılıyor ve kullanıcı adına bir IBAN ile BIC tanımlanıyor.

Talep edilmesi halinde belirtilen adrese bir hafta içinde fiziksel kart gönderimi mümkün. Ancak ödemeler için karta ihtiyaç duyulmuyor; zira akıllı telefon yetiyor. Hesap açmak ücretsiz, ancak kart için 6 euro gibi bir ödeme yapılması gerekli.

Hangi hizmetleri sunuyor?

Gençler tarafından yoğun şekilde tercih edilen N26; uluslararası para transferi, nakit çekme, yatırım, kredili mevduat hesabı ve mağazalarda mevduat sağlıyor. Sadece bir akıllı telefon uygulaması üzerinden bankanın müşterileri tüm finansal işlemlerini kontrol edip, kolayca yönetebiliyor.

N26 son olarak sadece Almanya’da bulunan kullanıcıları için sigorta çözümü sunmaya başladı. Bu çözüm kapsamında akıllı telefon sigortası ve ev sigortası, hayat sigortası, evcil hayvan sigortası, bisiklet ve elektronik sigortası gibi farklı sigorta çözümleri var.

N26 kullanıcılarına genel itibarıyla şu özellik ve hizmetleri sunuyor:

  • iOS ve Android telefonlar için sezgisel bir mobil uygulama,
  • Akıllı telefon ile video tanımlama kullanılarak 8 dakikadan kısa sürede hesap açma,
  • İngilizce ve diğer yerel dillerde kullanılabilen pratik bir mobil arayüz,
  • Doğrudan uygulama üzerinde tek bir tık ile kartları kilitleme ve kilit açma gibi güvenlik işlevleri,
  • Almanya genelinde Cash26 ile 7000’den fazla perakende ortağı üzerinden nakit çekme ve yatırma ayrıcalığı,
  • Hesaplar:
    Ücretsiz cari hesap,
    Serbest çalışanlar ve serbest meslek sahipleri için N26 İş,
    Premium Hesaplar: N26 Black ve N26 Metal hesapları.
  • Yurt dışında kur farkı ücreti ödemeden Mastercard ödemeleri,
  • MoneyBeam özelliği ile e-posta veya kısa mesajla tek tıklamayla arkadaşlarınıza para gönderebilme.

Sunduğu diğer artılar neler?

1- İngilizce destek hayatı kolaylaştırıyor

N26 hala %100 İngilizce faaliyet gösteren tek Alman FinTech’i. Çoğu Alman bankasının İngilizce bir web sitesi bile yok. Almanca bilmiyorsanız, N26 en iyi seçeneklerden biri. Dahası uygulama 5 dilde mevcut: İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Almanca.

2- Tüm işlemler çevrimiçi yapılabiliyor

N26 uygulamasında her işleminizi yapabiliyorsunuz. Asla bir bankaya gitmenize gerek yok. Çok fazla seyahat edenler için bu özellikler son derece ideal. Örneğin, banka kartınızı kaybederseniz, bloke edebilir ve birkaç dakika içinde yeni bir tane talep edebilirsiniz.

3- ATM’de para çekme ücreti yok

N26 ile her ay 5 ücretsiz para çekme hakkı sunuluyor. Bundan sonra, para çekme başına 2 euro ödeniyor. Çoğu Alman bankasının başka bir bankanın ATM’sini kullanmak için bile 5-7 euro arası ücret aldığı günümüzde son derece kullanıcı dostu bir özellik.

4- Düşük kur avantajı

N26’da işlem ücreti ve para birimi dönüştürme komisyonu yok. Reel döviz kurunu ödüyorsunuz. Yalnızca diğer para birimlerinde para çekerseniz ücret ödemek durumunda kalıyorsunuz. Bu özellik N26’nın kullanıldığı tüm ülkelerde aynı şekilde sorunsuz çalışıyor.

Özet

2013 yılında kurulan Berlin merkezli N26, bugün dünyanın farklı yerlerinde konumlanan 10 farklı ofiste 1.500 çalışanı ile global çapta 7 milyon müşteriye ulaşıyor, aynı zamanda tüm bankacılık hizmetlerini bir mobil uygulama üzerinden sunan bir FinTech devine dönüşmüş durumda.

2016 yılına kadar diğer bankalarla iş birliği yaparak faaliyet gösteren bir FinTech şirketi konumundaydı. 2016 yılından sonra ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Almanya Federal Finansal Denetleme Otoritesi’nden (BaFin) bankacılık lisansı alarak “tam bir banka” olarak faaliyet göstermeye başladı. Şubat-2022 itibarıyla yaklaşık 10 milyar dolar piyasa değeri üzerinden yatırım aldığını da belirtelim.

  • İlham Veren FinTech’ler: Monzo’yu henüz okumadıysanız buraya tıklayın/dokunun.
  • İlham Veren FinTech’ler: Revolut’u henüz okumadıysanız buraya tıklayın/dokunun.
  • İlham Veren FinTech’ler: Starling Bank’ı henüz okumadıysanız buraya tıklayın/dokunun.

Takipte kalınız…