En güzel yılbaşı hediyelerinden birisi “kaliteli içerik” olsa gerek düşüncesiyle; 2017 yılı boyunca FinTech dünyasında olup bitenleri, yılın son günü bir özetle paylaşıyoruz. Sıkılmadan, keyifle okumanız için hazırladık. 

2016 yılının Şubat ayında Bankalararası Kart Merkezi’nin desteği ile kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan FinTech İstanbul‘da tam 18 aydır kesintisiz haber, makale, röportaj ve farklı içerikleri okuyucularımız ile paylaşmaya devam ediyoruz. Dile kolay ama tüm bir yılı 1.300’ yakın (tam olarak 1.295) farklı içerik ile geride bırakıyoruz.

Önce FinTech İstanbul çatısı altında olup bitenler

2017 yılında da iki başarılı FinTech 101 Eğitimi’ni Türkiye’de gerçekleştirdik ve hızlandırılmış iki günlük FinTech 101 programını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine taşıdık.

Tüm yıl boyunca en popüler konu haline gelen Blockchain teknolojisine yönelik Ahmet Usta ve Serkan Doğantekin‘in kaleme aldığı Blockchain 101 Kitabı Mayıs ayında yayınlandı. Kitabın gördüğü ilgi sonrasında gelen talepleri değerlendirdik ve Blockchain 101 Eğitim Programının ilkini Kasım ayında gerçekleştirdik. 70’den fazla kişinin rekor katılımı sonrasında programın ikincisini Aralık ayında düzenledik ve 2018 yılında, talep devam ettiği sürece, her ay bu eğitimi tekrarlamaya devam edeceğiz.

FinTech İstanbul sitemizde bu yıl boyunca 1.300’e yakın içerik ürettik ve pek çok gerek yazılı gerekse video röportaja imza attık. Röportajlara katılan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu arada eğer hala izlemediyseniz BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko‘nun, mygini Kurucusu Mehmet Sezgin ile bizzat yaptığı röportajı tekrar hatırlatalım. Yeri geldi belirtelim, Soner Canko, Türkiye’deki FinTech liderliği sıfatına bu süreçte Youtube’da açtığı Dijital CEO kanalı ile yeni bir şapka daha ekledi. Takip etmenizi tavsiye ederim.

Yıl boyunca ekosistemi bir araya getiren farklı etkinliklere de imza attık. Gözden kaçmaması için hatırlatalım yerli yayınlarımıza devam ettik, aynı zamanda küresel FinTech yayınlarını takip etmeniz için bu raporları da bir sayfada iş ortaklarımız üzerinden derledik.

Yıl boyunca önemli etkinlikleri yerinde takip ettik ve çok güzel makale yayınladık. Ocak ayının ilk haftası Las Vegas‘da düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği CES bünyesinde gerçekleşen Digital Money Forum‘a katıldık ve özel bir yayın hazırladık. Yine Ocak ayının üçüncü haftasında, Fransa’da gerçekleşen Paris FinTech Forum‘a katıldık ve Romantizmin Şafağında FinTech gerçekleri başlıklı makaleyi sizlerle paylaştık. Haziran ayında katıldığımız Money20/20 Europe Etkinliğini Paranın rotası yön değiştirdi başlığı ile makaleye dönüştürdük. Kasım ayında ise rotamızı Asya’ya çevirdik ve Singapur FinTech Festival‘e katıldık, burada gördüklerimizi sizlere FinTech İstanbul’un kurucu ortaklarından Prof. Dr. Selim Yazıcı, Singapur FinTech Festival ve Aklımızda Kalması Gerekenler başlığı ile kaleme aldı.

Yıl boyunca küresel iş ortaklarımız ile daha sık görüştük ve ilişkileri güçlendirdik.

Deneyimli bankacı Aylin Alkan Eylül ayında FinTech İstanbul Londra temsilcisi oldu. Kendisi ile gerçekleştirdiğimiz video röportaj burada. Özellikle Londra FinTech ekosistemi ve Birleşik Krallık’ta iş kurmak isteyenler için Aylin Hanım eşsiz bir kaynak. Kendisine ulaşmak isteyenlerin, bize ulaşması yeterli.

2017 senesi mail kutumuza düşen binlerce mail arasında en sık karşılaştığımız soruların başında eğitim programlarımızın tarihleri merak ediliyordu. Endişeye mahal yok, hemen aşağıda bulunan kayıt formu ile bu bildirimlerimize kayıt olabilirsiniz. Söz veriyoruz; asla SPAM yapmıyoruz. Her hafta başı keyifli bir e-posta ile gündemde öne çıkan başlıkları da özetliyoruz. Daha ne olsun?

Sadece kendiniz kaydolmakla kalmayın en az bir arkadaşınızı daha bu güzel kaynağa abone yapın, bu da sizin bize yılbaşı hediyeniz olsun. Rakamları takip ediyoruz 😉

[mc4wp_form id=”5481″]

Küresel ve Yerel Gelişmeler

Bitcoin: Yılın en çok konuşulan konularının başında Bitcoin ve bunu takip eden diğer kripto para birimleri geldi.

Açıkçası gerek içeriklerimiz gerekse eğitimlerimizde bu konunun altını önemle çizdik, tam yeri geldi, tekrarlayalım: Blockchain teknolojisi ve bu teknolojinin ispatı niteliğindeki Bitcoin’in altında yatan matematiksel mantık kesinlikle finans ve bankacılık sektörlerini de içine alacak şekilde iş dünyasını derinden etkileyecek. Ancak artık bir emtiaya dönüşen Bitcoin çılgınlığının Finans ve Bankacılık dünyasını tehdit ettiğini düşünmek gayet naif bir fikir. Bu konuda tartışmaları eğitimlerimize bırakıyoruz ama bu Bitcoin hakkında bir kaç satır yazmayacağımız anlamına gelmiyor 🙂

Sene başında Bitcoin ile ilk haberimiz SPK’nın yayınladığı rapor hakkındaydı. Bu haberde Bitcoin değerinin kısa bir süre için 1.000 doları geçtiğini ve 700 dolara geri düştüğünü belirtmişiz. Şu anda fiyat 13.200 dolar. Ancak kısa bir süre içinde 19 bin limitini aşıp 20 bin üstüne bir deneme yaptığını da hatırlayalım. Bu çılgınlığı merakla izliyoruz, bakalım Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile ICO balonu 2018’de patlayacak mı?

Çılgın fiyatlamasını bir kenara koyacak olursak Bitcoin teknolojisi finans ve bankacılık kurumlarının da ilgisini çekiyor. Mesela Ocak ayında Avusturya’da Bitcoin’e özel bir banka açıldı. Şubat ayında Japonya dünyanın en büyük Bitcoin piyasasına dönüştü. Bitcoin kısmen yasa dışı işlemlere aracılık ettiği için Danimarka polisi buna önlem olarak özel bir yazılım geliştirildi. Polonya’da kepenkleri kapatan Bitcoin borsasının peşine düştü.

Hindistan Bitcoin’e vergi getirmeyi planladığını açıkladı. Ancak Hindistan tek başına değildi, kervana RusyaSingapur, Türkiye’de katıldı. Bu gelişmeler ve daha fazlası için Morgan Stanley düzenleme gerekliliği ile alakalı bir rapor yayınladı. Biz de Bitcoin’in yasal durumunun değerlendirdiğimiz küresel bir bakış için özel bir makale yayınladık.

Bitcoin için yazdıklarımız bu kadar. Daha fazlası zaten her yerde konuşulup tartışılıyor. Bu noktada okuyucularımıza en önemli tavsiyemiz: Bu işlerin teknolojisi değil, getirisi ilginizi çekiyorsa bile lütfen “kaybettiğiniz zaman üzüleceğiniz bir miktardan fazla bedeli” asla yatırmayın.

Yatırımlar: Bu noktada yılın en sevindirici ve FinTech ekosistemi adına umut verici haberini iyzico’nun aldığı 13 milyon dolarlık yatırım haberi ile açtık.

Şubat ayında bir önceki yılın (2016) raporları da gelmeye başladı. Çin’de FinTech yatırımları ikiye katlanırken ABD ve Avrupa’da düşmesi ilgi çekiciydi. İngiltere bile bu gerilemeden kaçamadı ancak bu gerilemede Brexit’in etkisi olmadı. Çin kendi sınırlarını aşarak yatırımlarını ABD’ye de odakladı. Kesinlikle FinTech adına Asya’nın batı dünyasından bayrağı kapalı çok uzun zaman olduğunu belirtmek lazım.

Bankaların FinTech yatırımları ise kaçınılmazdı ve hız kazandı. Peki, bankaların yatırımlar nereye gitti? Cevap burada. Ama bir ipucu verelim Mobil Ödemeler en önemli başlıklardan birisi oldu. Blockchain’in payını da göz ardı edemeyiz. ABD bankaları özelinde yatırım raporunu merak ediyorsanız bunun haberi de burada.

Türkiye’de Akbank’ın 250 milyon dolarlık yatırım haberi yıl sonunda sevindirici bir gelişme oldu ama yatırımın kampüs odaklı olması ve FinTech girişimleri ile şirketlerine dönüş sürecini yakından izlemek gerekiyor. İş Bankası da geri kalmadı ve onlar da benzer bir yapıda bu sefer 500 milyon liralık bir yatırım açıkladı.

2017 için yılbaşında beklentiler bu yılın FinTech yatırımlarında yükseliş olması hatta rekor kırması yönünde. Nasıl rekor kırmasın ki SoftBank bile tek başına 250 milyon dolardan fazla yatırdı. Çin’deki yatırımlar Ekim ayında 6,4 milyar doları geçmişti. Bu payda Alibaba ve Tencent gibi firmaların rolü büyük oldu.

Yıl boyunca ay bazlı raporlarımız oldu ama tüm yılı gördüğümüz kümülatif raporlar için biraz beklemeniz gerekecek sabırsızsanız ilk yarı karnesi burada. FinTech’in kardeşi sayılabilecek RegTech ve InsurTech için de yatırımlar söz konusuydu. İngiltere belki de FinTech’ doyduğu için InsurTech’e yatırımları 25 kat arttı.

Eğer bu kadar ana yatırım özeti sisi tatmin etmediyse sizi buraya alalım.

Bankalar ve Sektör: Tamam, ilk satırda dürüst olacağım. Bu gerçekten yazması en güç alan. İnisiyatif alıyorum ve burada yazılanların beni bağladığını en baştan kabulleniyorum 🙂 Kimse alınıp gücenmesin.

Geçen yıl en çok FinTech’ler bankalara tehdit mi diye sorduk. Bu sene artık bunun cevabını biliyoruz: Hayır! Bir ama demek lazım çünkü FinTech’lerin bankalara tehdit olmaması için iş birliği yapılması şart. Gel görelim ki artık yeni bir tehdit var: TechFin. Yani Teknoloji devlerinin finans alanına adım atması. En büyük tehdit ise AMAZON.

Maalesef sürekli FinTech’leri çok seviyoruz, bakın ne kadar güzel hackathonlar yapıyoruz diye kendisini makyajlayan, sahne arkasında “binlerce IT uzmanı ve yazılımcı istihdam ediyoruz bize bir şey olmaz” diyenler ve daha da ötesinde “basar parayı yavruyken bunları alırız” diye düşünenler (ki bu habere göre hâlâ akıllanmıyorlar bence) için kötü haber; FinTech’lerin yenilikçi ve çevik yapısıyla bütünleşmezseniz başınızı onlar değil, Amazon, Google, Apple gibi firmalar ağrıtacak. Hatta başınızı ağrıtmakla da kalacaklarını pek sanmıyorum, ötesi de var.

Yakın tarihten ders almak lazım zira dijital bankacılık için uygulama geliştirmekten fazlası gerekli. Özellikle her popüler cihazın getirdiği yenilikleri basit API’ler ile uygulamalarına gömmeye çalışmak eleştirilecek değil ama bir başarı olarak görülebilecek adım kesinlikle değil.

Yazdıklarımda bana inanmıyorsanız Chris Skinner’ı dinleyin, üstelik Chris amca sadece eleştirmiyor yol da gösteriyor. Ayrıca tüketicinin beklentisi de bu yönde.

Bütünüyle ortamı kasvet basmaması lazım, çok güzel haberler de geliyor. Banklara yol gösterecek oyun dünyasından yenilikçi örnekler kaleme alınıyor. Ayrıca bankaların kurumiçi girişimcilik gibi adımları hızlandırması gerekiyor. BKM’nin bu alandaki adımları Harvard Business Review’da yayınlanan kurumiçi girişimcilik özelindeki bir makaleye konu bile oldu.

Bu kadar yeter. Arif olanlar anladı 🙂

Nakitsiz Yaşam: Bu satırlarda da samimi olacağım. FinTech İstanbul’u BKM destekliyor diye değil ama gerçekten günlük yaşantımda nakit taşımak ciddi bir problem ve artık istemediğim bir yüke dönüştü. Özellikle bozuk paralar tam bir ayak bağı oluyor. İstediğim şeyleri çözen teknolojiler olmasa bu düşüncelerime şımarıklık diyeceğim ama artık cep telefonlarına kredi kartını tanımlayıp NFC antenleri ile ödeme yapmak bile mümkünken (yani kredi kartına bile ihtiyaç kalmıyor) hâlâ otoparkçıdan aldığım 4 bozuk demir liranın arabamın bir köşesinde tıngırmdaya devam etmesi gerçekten üzücü. Bu kadar girizgâh yeterli, gelin şimdi gelişmelere birlikte bakalım.

Avustralya Şubat ayında nakitsiz yaşama geçiş tarihini açıklamıştı ve yıl boyunca bu kararlılık ile olumlu adımlar atıldı. Hindistan ise geçen sene başlattığı dev nakitsizleşme sürecine bu sene daha da hız kattı. Almanya ise şimdilik biraz isteksiz görünüyor. Singapur ise küresel FinTech liderliğini İngiltere ile paylaşırken nakitsiz bir gelecek hedefi şaşırtıcı değil. Nakitsiz yaşam ise hem Türkiye’de hem küresel arena da giderek yükselen bir yaygınlaşmaya sahip. Myanmar bile kendini aşıyor.

Nakidin kardeşi sayılabilecek, çek kullanımı ile alakalı Türkiye’de özel bir araştırma var mı emin değilim (2018’e kendime iş çıkardım) ama ABD’de çek kullanımı düşerken nakitsiz yaşam da hızlanıyor. Bu dönüşümün sadece devlet ve bankalar ile tamamlanması mümkün değil, işletmelere de büyük iş düşüyor. Ama gelişmeler umut verici zira nakitsiz işlemler küresel rekorlara imza atıyor. Hangi şehirler lider merak ediyor musunuz? Buyrun raporu burada.

Nakitsiz yaşama giden yolda Ürdün’den Maha Bahao ve Hindistan’dan Abhaya Hota ile yaptığımız röportajları sakın es geçmeyin.

Son olarak BKM’nin çalışmalarını göz ardı edenlerin gözüne karga gaklasın! Kargalara da haksızlık olmasın zira dijital olanlar BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko ile röportaj bile yapıyorlar.

BKM’nin 2023 nakitsiz yaşam hedefi içinde önemli bir role sahip, Türkiye’nin ve dünyanın ilk ulusal cüzdanı BKM Express, bu sene 5. yaşını kutladı. Kendi API’sini yayınladı ve geliştirmeye devam ediyor. Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY hız kazanırken bu yılın en önemli haberi artık TROY kartlarının yurt dışında da kullanıma açıldığı oldu.

Mobil Devrim: Artık devrimlik bir yanı kaldı mı tartışılır zira hayatımızın bir parçası oldu. Ama nakitsiz yaşam için mobilin önemi çok ama çok büyük. Üstelik bu alanda oyun yeni başlıyor bile diyebiliriz.

ABD’de mobil ödemelerin hacmi 300 milyar dolara ulaştı. Ülkenin bu alanda lideri ise Apple. Bankacılık bölümünde TechFin’lerden bahsetmiştik, es geçen bir zahmet geri dönüp okusun lütfen >:(

Tabi mobil ödeme filan derken bu işe biraz zeka katmak lazım bu haber Sberbank’tan geldi. Bu gelişmeye rağmen kadınların mobil ödemeye ilgisiz olduğuna dair bilgiler bu noktada fırsatlar olduğunu bize gösteriyor. Küçük işletmeler ise bir diğer önemli pazar.

Mobil ödemelerde güvenlik endişeleri de artık giderek azalıyor. Öyle olmasa on milyonlarca Çinli bütçelerini mobil ödemelere emanet etmezdi. Küresel ölçekte ise bu işe en fazla gençler ilgi gösteriyor. Ama B2B dünyası da mobil ödemelere karşı boş değil, mesela Apple ve Starbucks kendi aralarında işbirliğine giderek bu süreci son tüketiciye de yansıtıyor.

Batı ve Asya dünyasında mobil ödeme hızlanırken Ortadoğu da “benim başım kel değil” diyor. Afrika boş durur mu? Onlarda M-Pesa’yı küresel arenaya taşımaya hazırlanıyor. Mobil ödemeler böyle hızlanırken yatırımcılar da fırsatı kaçırmak istemiyor. Neden? Çünkü interneti mobil devrim beraberinde her e-ticaret yapan 10 kişiden dördünün mobil ödeme yapması ile sonuçlanıyor ve bu rakam giderek artacak?

Mobil ödeme derken gerçekten dört tekerli otomobillerin de bu işin içine gireceğini 10 sene önce kim tahmin edebilirdi? Haliyle mobil cüzdan kullanımı tam bir dönüm noktasına girmiş olabilir, ben değil, rapor öyle diyor. Beklentiler 2019’a kadar mobil ödemelerin kredi kartlarını geçmesi yönünde. Hayal gibi mi geliyor? Tekrar düşünün Çin’de mobil ödemenin üç aylık hacmi 3,46 trilyon dolar. Bu durum beraberinde yeni iş modellerini getiriyor.

Blockchain: Bitcoin ile başladık Blockchain ile bu yılın özetini bitirelim. Önde neden en sona attık sorusuna cevap verelim: Blockchain artık finans ve bankacılık sektörünün ötesine geçmiş durumda. Yıl boyunca finans sektörüne bakan yönüyle alakalı pek çok haber yaptık ama finans dışındaki konularla ilgili Blockchain haberleri de yaptık. Haliyle bu konuyu en sona attık.

Hemen yazayım 2017’de toplam 177 Blockchain haberi yazmışız. Ben şimdi bunları derlersem şu ana kadar okumaya devam edenlerin tüm Pazar günü sona erebilir hatta kendilerini yılbaşı fişekleri patlarken “ben burada ne yapıyorum” sorusunu sorarken bulabilirler 🙂

Blockchain özetini de özetleyelim: Bu teknoloji devrimsel bir hızla büyüyor. Milyarlarca dolar yatırım yapılıyor. Tüm dünyada binlerce proje gerçekleşiyor. Sadece girişimler ve teknoloji firmaları değil kamu kurumları ve devletler de bu konuya eğiliyor. Blockchain haberi okumaya doyamayanları buraya, bedava kitap isterim diyenleri buraya, eğitim alayım diyenleri buraya gönderiyoruz.

Blockchain ile alakalı en güzel haberlerden birisi gelecek yıl için Blockchain 101 kitabımızın genişletilmiş ve yenilenmiş bir sürümü hazırlanıyor. Get ready for it!

Daha büyük Blockchain haberi isteyene o da var: Blockchain Türkiye Platformu hazırlıkları devam ediyor. Yılın en büyük ve önemli gelişmelerinden birisi olabilir.

Özeti Toparlayalım (geçen seneyi de böyle kapatmışız, ne güzel)

Özet derken özetin özeti hatta onun da özeti çıkartılacak hale gelmiş. Elbette tüm sene içinde hazırlanan içerikler ve paylaşılan haberler yukarıdakiler ile sınırlı değil.

12 ay boyunca 1.000’den fazla haber, 58 makale, 47 mail bülteni (her hafta Pazartesi yayınlıyoruz, haftanın kısa özetini taşıyor, abone olmadıysanız büyük kayıp), 70’in üstünde yazılı ve video röportajlar ve ekosistemin sağladığı çok değerli katkılar ile yılı kapatıyoruz. Hepsi şurada.

2017 2018 küresel hedefimiz FinTech İstanbul’u küresel bir merkez, yerel hedefimiz ise Türkiye’nin en iyi FinTech içerik, eğitim ve değer üreten organizasyonu olarak büyütmeye devam etmek. (Geçen sene kendimize koyduğumuz hedefi yüzde 99 yerine getirdik, gelecek sene çok daha iyisini yapacağız inşallah)

Elbette en büyük teşekkürü bizi tüm yıl boyunca takip eden değerli takipçilerimiz hak ediyor.

EKİP OLARAK HERKESE TEKRARDAN EN BÜYÜK TEŞEKÜRLERİMİZİ SUNUYOR, HERKESE GÜZEL VE HER ŞEYİN GÖNLÜNCE OLDUĞU BİR YENİ YIL DİLİYORUZ.

31.12.2017 – Ahmet Usta

Ahmet Usta lisans eğitimin İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği programında ve yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi MBA programında tamamlamıştır. Profesyonel iş hayatına çeşitli dergilerde yazarak başlayan Usta, kariyeri boyunca farklı kurumlarda Bilgi Teknolojileri yöneticisi olarak görev almış aynı zamanda farklı yayınlarda düzenli olarak yazarlığa devam etmiştir. Infomag, Bloomberg Business Türkiye gibi saygın dergilerde teknoloji editörlüğü yapan Usta, farklı ölçeklerde dijital ve basılı medya kanallarının kurulması ve yönetilmesi süreçlerine liderlik etmiştir. Usta, The Startup Owner’s Manual ve Identity is the New Money isimli kitapları Türkçe’ye çevirmiş, İngilizce Coopetition kavramını Türkçeye Rekaberlik karşılığı ile kazandırmıştır. Blockchain 101 kitabının eş yazarı olan Usta, FinTech İstanbul ve Blockchain Türkiye Platformlarının Genel Yayın Yönetmeni ve aynı zamanda profesyonel bir konuşmacı ve eğitmendir.